07 augustus 2018

Een kermis hoort in een dorp, punt uit.

Kermis, horeca en feest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

 

GEFFEN –De kermis zit in een neergaande spiraal. Vooral de kleinere dorpen in de omgeving worstelen met het bestaansrecht. Particuliere initiatieven in combinatie met sponsoren geven hier en daar nog hoop op een kermisfeestje. In Vinkel kwam de kermis, door een initiatief van een ondernemer en een aantal bewoners, dit jaar naar de kroeg toe. In Geffen daarentegen komt de horeca, in een feesttent, naar de kermis toe. In beide gevallen om de kermis, die onlosmakelijk met een dorp is verbonden, te behouden. Tegelijkertijd wordt door de omwonenden een feesttent, in combinatie met het harde geluid, als overlast ervaren. Oss is daarvan een treffend voorbeeld. Beide partijen kibbelen daarover en stonden en staan inmiddels voor de rechter.

 door Jan van Ravenstein

 “Een feesttent. Prima, heel gezellig en totaal geen probleem. Zo lang hij maar niet bij mij voor de deur staat”, is de algehele opmerking die je hoort bij een rondgang door het dorp. En daar ligt ook meteen het allergrootste probleem. Vorig jaar is de plank, door de gemeente en belanghebbenden, behoorlijk misgeslagen door de tent bijna in de huiskamers van de bewoners aan het Aloysiusplein te plaatsen. Alle partijen zijn het daar samen over eens, dat mag niet meer gebeuren. Nieuwe ideeën zijn er volop. Maar door de nieuwe strenge veiligheidsregels die door de overheid zijn vastgelegd kan niet zomaar op iedere plek een feesttent worden geplaatst. “Wij, als horecagroep hadden de tent het allerliefst op het plein tussen of bij de attracties staan. Helaas gaat dat niet. De veiligheid komt dan in het geding en de exploitanten maakten ook geen vreugdedansje voor dit idee”, aldus Boet van Dijk van de Horecagroep.

 

Overleg

In augustus, meteen na de kermis, is er overleg geweest met de betreffende ambtenaren en bewoners over hoe het vervolg zou moeten zijn. Op dat moment werd gekeken naar de locatie hoek Raadhuisstraat/Harrie Schoutenstraat. “Voor ons een perfect plekje. In april/mei kregen we definitief te horen dat, na overleg, het helaas op die plek niet gerealiseerd kon worden. De bal lag nu natuurlijk bij ons, maar zeker ook bij de ambtenarij. Vanuit Oss kwam er echter geen bericht, en wanneer we contact opnamen kregen we te horen dat de betreffende ambtenaren vanwege ziekte of andere reden niet aanwezig waren. De tijd begon echter te dringen. Vandaar dat we zelf op zoek zijn gegaan. De locatie voor de voormalige winkel van Jo Spierings aan de Dorpsstraat was voor ons een toplocatie. De familie Spierings had geen problemen. Van de gemeente kregen we bericht dat vanwege de veiligheid, aanrijroute en dergelijke het ‘feestje’ daar ook niet kon doorgaan. Helaas”, aldus een best teleurgestelde Boet.

 

Nostalgie

Een feesttent, horeca en de kermis. Het zijn elementen die van oudsher met elkaar zijn verbonden. De oudere generatie herinnert zich met het allergrootste gemak de grote spiegeldanstent van Paashuis die op zowat elke zichzelf respecterende kermis aanwezig was. Ook in Geffen stond deze tent op het kermisterrein, tussen de attracties. Mede daardoor was het ook ons idee”, vult Boet nog even snel aan. Samen met Gilbert van de Meulenreek (56) kijken we even terug in de ‘kermis’ van de jaren zeventig/tachtig. “Ik was een jaar of vijftien. Het waren prachtige tijden. Wanneer de eerste kermiswagens langs kwamen, waren wij de hele dag te vinden op het kermisterrein. Met wat geluk mocht je mee opbouwen. De autoscooter, dat was natuurlijk het mooist. De eigenaar daarvan, Wiel Verstappen, vroeg of ik bij zijn broer Frans van de vliegtuigjes mee wilde helpen. Ik vond alles goed. In de loop der jaren leerde ik alle kermisexploitanten, de familie Kraak, Verstappen en Pullens kennen. Met de rups van de familie Kraak heb ik ook in Nuland gewerkt. Ik kreeg daar een heel mooi zakcentje voor. Toen was mijn besluit om ‘mee te gaan reizen’ door mij genomen. Met de kermis mee, door het hele land. Maar, ik had niet echt gerekend op de reactie van ons pap en ons mam. Ze waren niet zo happy met mijn idee en ze hebben er snel een stokje voor gestoken. Ze waren onverbiddelijk”, lacht Gilbert.

 

Feesttent

De Geffense tent heeft in de loop der jaren (9 jaar) al op diverse plekjes in het centrum gestaan. De carnavalstent heeft inmiddels haar eigen plek, deze is iets minder gebonden aan het centrum is gebleken en de locatie is voor iedereen top. “Voor een kermistent gelden andere regels. En weet je, het woordje ‘tent’  is eigenlijk een te grote weergave, het wordt meer een open overkapping. Spierings was, zoals beschreven, geen optie. “We schuiven nu een klein stukje op. Bijna op de locatie van de Gouden Leeuw, toentertijd. Zo’n beetje tussen Kruidvat en Koppig in komt op straat een (tent)overkapping van 20 x 10 meter te staan. Met de bewoners, winkeliers en ambtenarij is overleg geweest en wij zijn er klaar voor. We gaan vier dagen een feestje vieren. De muziek is geregeld, d’n brouwer gebeld en de werkgroep staat te popelen om aan de slag te gaan. We hebben na al die jaren een ongelooflijke ervaring opgebouwd in zowel de opbouw, geluidsbeheersing en veiligheid. Onze gastvrije traditie dat we de omwonenden en onze Geffense bejaarden ontvangen met koffie, een oliebol en een drankje houden we natuurlijk in ere. Mocht na de kermis, tijdens de evaluatie, het alle partijen goed zijn bevallen dan hebben we onze locatie gevonden. Behalve, wanneer ze komend jaar het voormalige gemeentehuis eindelijk eens gaan slopen. Dan komt er plek zat, voor de kermis en voor ons”, zegt Boet met een brede smile.

Foto's:


IIFD