03 oktober 2017

‘Commentaar komt meer van de tribune dan van de spelers zelf’

GEFFEN –Het is een prachtige ervaring om een 19-jarige met een zo ambitieuze gedrevenheid te horen praten over zijn hobby, (assistent-) scheidsrechter zijn. Als 15-jarige floot Rick van Rijn uit Geffen zijn allereerste wedstrijd bij de D-voetballertjes van Nooit Gedacht uit zijn woonplaats. “Toen is het allemaal begonnen. Al vrij snel mocht ik van Nooit Gedacht mezelf een officieel scheidsrechterstenue laten aanmeten. Het was voor mij een bevestiging dat ik het goed deed in de ogen van de coördinator”, zegt Rick met gepaste trots.

19- jarige Geffenaar Rick van Rijn ‘fluit en vlagt’ op hoog niveau

Door Jan van Ravenstein

Voor een leek is het scheidsrechtersvak nou niet echt het ultieme wat hoog op het prioriteitenlijstje staat. Vooral in voorgaande jaren stond ‘de scheidsrechter’ behoorlijk onder druk. Het animo om te gaan fluiten was, mede door die druk en gebeurtenissen, minder aanwezig. Langzaamaan was er het nijpende tekort aan fluitisten wat vooral op het veld bij de lagere elftallen zicht- en voelbaar was. Doorstroming en vooral inspiratie van de jeugd werd bij de KNVB een belangrijk speerpunt in hun beleid. “Van de KNVB krijgen we alle medewerking en vooral begeleiding. Echt top. Na de cursus bijvoorbeeld, mag je van de KNVB officiële wedstrijden gaan fluiten. In eerste instantie onder begeleiding. Ze laten je echt niet zomaar aan je lot over”, zegt Rick

Allereerste wedstrijd
“Ja hoor”, lacht Rick. “Ik zal het nooit vergeten. Ik was 16 jaar toen ik mijn eerste officiële wedstrijd mocht fluiten. Prinses Irene C tegen Nulandia C mocht ik fluiten onder begeleiding. Complimenten, goed gedaan Rick, was wat mijn begeleider na afloop tegen me zei. Ik was echt blij en vooral trots”, lacht Rick. Toen ging het snel met deze jonge man. Zijn ‘talent’ kwam langzaam bovendrijven. Rick: “Ik ben wel van het resolute. Geen getalm, laten zien en horen dat je er bent”. Na het halve seizoen voor de C en B elftallen floot hij als 17- jarige zijn eerste wedstrijd voor de A1. “Daar kwam ik dus voetballers tegen die ouder waren dan ik. Dat was best even wennen. Je zou denken dat je dan van die jongens allemaal opmerkingen naar je hoofd geslingerd krijgt. Maar die soort dingen komen meer vanuit het publiek dan van de spelers zelf. Dat valt reuze mee. Die allereerste wedstrijd op A- niveau was trouwens meteen een hele bijzondere. Spannend, maar ook om het feit dat ik in deze wedstrijd al na 20 minuten, mijn allereerste rode kaart moest trekken”, lacht Rick.

Hoog niveau
Anderhalf jaar heeft hij de wedstrijden van C-B en A gefloten. Natuurlijk organiseert de KNVB zogenaamde themabijeenkomsten. Spelregeltoetsen en regelkennis. Vooral de laatste jaren zijn de spelregels aangepast aan het huidige voetbalspelletje. Fluiten doet Rick op zaterdag. Eerst voor de senioren, 4e Klasse Zuid 1 waar de competitie op zaterdag wordt gespeeld. Daarna ging het snel. Hij promoveerde naar de 3e Klasse. De zogenaamde ontwikkelgroep om je nog meer te bekwamen in het vak gaf het recht tot weer een hoger stapje op de ladder. De 2e Klasse kwam in beeld waar het fluiten van de bekerwedstrijd in die klasse, Margriet Oss – NIVO Sparta, als een soort van hoogtepunt was.

Assistent-scheidsrechter
Tijdens een van de training/opleiding avonden kwam het item ‘cursus assistent-scheidsrechter’ ter sprake. Dat leek me heel erg leuk en ik heb me daarvoor toen ook meteen aangemeld. Achteraf kan ik zeggen dat mijn besluit tot deelname toen een hele goede keuze is geweest”, zegt Rick overtuigend. Gesteld mag worden dat hij persoonlijk is doorgegroeid. Zijn leidinggevende capaciteiten zijn komen bovendrijven. Kortom, hij wordt volwassen in zijn hobby/vak.
Ook nu is het ambitieuze meteen zichtbaar. Assistent-scheidsrechter, Rick vind het leuk, dat is aan alles te zien en te merken. Hij bereidt zich ‘op en top’ voor op de wedstrijd. Hij drinkt en rookt sowieso niet. Conditioneel houdt hij zich fit door te trainen bij de scheidsrechtersvereniging in Den Bosch. Daarnaast gaat hij eenmaal in de week hardlopen en als het enigszins kan nog twee- tot driemaal fitnissen voor de beenspieren. Daarnaast doet hij de bekende FIFA-conditietesten. Rick: “Per week heb ik twee wedstrijden, op zaterdag fluiten en op zondag assisteren langs de lijn. Dat is best intensief en daarom moet mijn conditie top zijn. Althans, dat is mijn mening”.

Wedstrijden
Het vlaggen gaat hem goed af. De spelregels van het voetbal worden door hem up to date bijgehouden door de bijeenkomsten die er zijn te bezoeken en thuis zich in te lezen. Ook bij de KNVB bleven zijn kwaliteiten niet onopgemerkt. Hij kreeg uitnodigingen om in derde Divisie te assisteren. Het ging hem zo goed af dat hij inmiddels zijn debuut heeft gemaakt als Assistent-scheidsrechter in de bekerwedstrijd ASV De Dijk – HHC.
Het gaat nu in een rap tempo met deze nog maar 19- jarige Geffense fluitist/vlaggenist. Op zijn eigen bescheiden manier laat Rick nog even weten dat hij zelfs te zien was in een Fox-sport uitzending met live beelden van de kraker in de 2e divisie op 23 september jl. tussen Rijnsburgse Boys en koploper IJsselmeervogels.

Foto's:


I