05 april 2017

PrietJanPraat: “Hoe mooi is de natuur”

Heb je ze ook al gezien? Eerst zie je ze heel voorzichtig, steken ze hun koppie net boven de grond of ze willen zeggen: “effe voelen, effe kijke of het al warm genoeg is voor ons”. En ineens zie je ze overal… In parken, in een middenberm, in tuinen of gewoon langs de weg… De krokusjes.. De gele narcisjes. “Die gele Opa, dat zijn allemaal ‘boterbloemen’ Opa”, zegt Luuk. Het is een fleurig gezicht en hier en daar heeft de plantsoenendienst er zelfs een waar kunstwerk van gemaakt in de bermen van de binnenwegen in hun stad of dorp.. Echt mooi en je voelt als het ware de lente op je af komen

Wat is de natuur toch mooi en vooral wonderbaarlijk. Vanaf februari hoor je, heel vroeg in de morgen en laat op de dag, de merel fluiten. De merel is een uitbundige zanger en het mannetje zingt vaak vanaf een hoog punt, zoals een boomtop of dakrand. De zang is een vol, aangenaam, melancholisch muzikaal lied met vele variaties. De merel maakt in feite de natuur ‘wakker’ en geeft later op de dag weer aan dat het weer bedtijd is voor de vogels. En naast hun uitbundige gezang waarschuwen ze ook voor gevaar. Die scherpe toon die ze dan produceren blijven ze aanhouden tot het gevaar is geweken. Wonderbaarlijk.

Onze polders, we komen er zo vaak doorheen. Zien we al het mooie daar ook? Middels een kennismaking met de ‘Weidevogelgroep Maasdonk’ ging er voor mij een polderwereld open. Deze vogel- en natuurfanaten gaan vanaf februari in de polder vogels observeren en markeren. Ze proberen dan een beeld te verkrijgen waar de nieuwe nesten zich bevinden en natuurlijk van welke vogelsoort. Met grote kijkers en telescopen speuren ze de akkers en weilanden af. Zodra er een nest is gevonden wordt deze gemarkeerd in een GPS- systeem of met een zogenaamde peilstok.

Ik had bijvoorbeeld nog nooit van een ‘Plas Dras’ project gehoord. Inmiddels herken ik ze in de polder. Vroeger waren er de natuurlijke poelen. Maar door de ruilverkaveling en de veranderende waterhuishouding in de polders zijn ze voor het merendeel verdwenen. Om de overleving van de weidevogel te kunnen waarborgen, moest er worden ingegrepen. En snel ook, het was vijf voor twaalf, vertelde de weidevogelgroep aan mij. Er kwam geld en de natuurlijk gecreëerde poelen werden nagebootst onder de noemer: “Plas Dras”. Inmiddels zijn er door de gehele polder en daarbuiten diverse Plas Dras’sers gecreëerd.

Een tip: Wie graag een keertje mee wil en kennis wil maken, dat kan.. Op maandag, woensdag en vrijdag precies om 09.00 uur wordt er in Geffen vertrokken vanaf de voormalige Habbekras en in Nuland bij de overweg op de Kerkdijk. U bent welkom.