22 december 2016

‘Inwoner van Meierijstad, meer zit er niet in’

Na de fusie zijn we allemaal inwoners van Meierijstad. Maar hoe moeten we onszelf dan noemen? Meierijstadter? Meierijstedeling? Het Schijndels Weekblad ging op zoek.

Taaldeskundige Wim Daniëls is duidelijk. “Inwoner van Meierijstad, meer zit er niet in”, verwacht hij. “Mensen voegen zich naar wat al bestaat. Maar in dit geval is er niet zo veel.” Toch kent hij wel een paar voorbeelden van plekken die op stad eindigen. Snel scant hij de Spellingwijzer van Onze Taal, waar hij zelf aan meewerkt. “Officieel is in ieder geval dat een inwoner van Lelystad een Lelystatter is, met tt. Of een Lelystadse.”
In de Algemene Nederlandse Spraakkunst is een lijst opgenomen met inwonernamen, maar plekken als Zaanstad en Nieuwstadt staan er volgens Daniëls niet in. Wel vindt hij Kaapstad. “Daar hebben we het over een Kaapstatter of een Kapenaar.” Een Meieraar of Meierijnaar dan maar? Daniëls: “Dat kan ook niet, want dan kom je weer in het vaarwater van de streek Meierij. In het algemeen kun je zeggen dat er geen regels zijn. Meierijstatter, Meierijstedeling, het kan allebei. Maar het is de vraag of de mensen dat gaan gebruiken.”

Zaanstad

Daar kan Daniëls best eens een punt hebben. De gemeente Zaanstad ontstond in 1974 na een fusie van de kleine gemeenten Assendelft, Krommenie, Wormerveer, Westzaan, Zaandijk, Koog aan de Zaan en het veel grotere Zaandam. “Na meer dan veertig jaar is het nog altijd niet ingedaald. Iedereen noemt zich naar het eigen dorp. De geleerden zijn het er bovendien niet over eens over het een Zaanstatter of een Zaanstedeling zou moeten zijn. En er is nog steeds geen Algemene Maatregel van Bestuur afgekondigd om het af te dwingen”, zegt Kees Klinkenberg van Nieuwsblad de Zaankanter in Zaandam. “Hooguit gebruiken we het gekscherend. We zijn hier gewend te klagen. En dat doe je soms weer wel als Zaanstatter.” De naam van zijn blad zegt ook al iets. “We zijn allemaal inwoners van de Zaanstreek. Zaankanter is een gevestigde naam voor inwoners van dit gebied.”
In de Limburgse gemeente Echt-Susteren ligt het dorp Nieuwstadt. Rob van Deurzen van onder meer het lokale blad 1Echt-Susteren komt niet verder dan ‘inwoner van Nieuwstadt’ en adviseert de gemeente te bellen. De communicatiemedewerker daar komt er ook niet uit .

Gemeier

Mies Vervoort is dé plaatselijke autoriteit op alles wat met Skêndel te maken heeft. Hij schreef o.a. het Schijndels zakwoordenboekje “De Leste…gè bent” en “Skêndels, ‘nen Handwèèzer vur hoê g’t zegt èn skrèèft”. Hij richt zijn pijlen vooral op het woord meierij.
Hij schrijft het volgende: “Een Meierij is een gebied waar heel wat afgezeikt wordt. Regelmatig hoort men daar roepen: ‘Ligt’r toch niet te zeiken man’, of schei nou eens uit met dat gezeik’. Dat gezeik is dus een ander woord voor gemeier. Baas en aangestelde vertegenwoordiger van de eigenaar van zo’n gebied is de Meier, tegenwoordig burgemeester.
De bewoners vinden dat per gebied één zo’n Meier voldoende moet zijn en noemen zichzelf daarom gewoon burger van Schijndel, Veghel of Rooi, Erp, Nijnsel, Zijtaart, afijn van een van de wijken waaruit Meierijstad bestaat. Eigenlijk verandert er niks. Je postcode, zo lang die mag blijven bestaan, geeft aan waar je woont. M.Vervoort, Deken Baekersstraat 47, 5482JD Schijndel. Meierijstad is in feite voldoende voor de overheid en bestemd voor de uitgaande post van de gemeente.”

Foto's:


0