27 augustus 2019

Bijna voorbij

Nog even en het is voorbij met de zomer, het mooie weer, vakantie, de barbecue, fietstochten of gewoon de heerlijk lange zwoele avonden. Hoe heerlijk wil je het hebben. Nog maar een paar dagen en de spreekwoordelijk R zit weer in de maand.

De scholen draaien weer normale roosters, de tropenroosters liggen voor een jaartje in de kast. Het is even wennen geweest voor de schoolgaande jeugd. Maar onze jongens en meiden zijn zo te horen heel blij met de nieuwe meesters en juffen. Luusje moet het nog even doen met de juf van vorig jaar. “Maar als ik vier ben opa, dan ga ik elke dag naar de grote school van Fien“, zegt ze blij. Voortaan elke dag… Het zal ons benieuwen.

Nog net augustus. We gaan nog een keer op de fiets, nu het nog kan. Onderweg in het altijd mooie gebied van de Maashorst, zie je de prachtige paars ogende heide, als een soort van herinnering aan de mooie zomer die we mochten ervaren. September met al zijn grilligheden komt eraan.

Komende zondag op de eerste septemberdag is het de 43e Effe noar Geffe. Een groots dorpsfeest voor wie dan ook. De markt. Vanaf het begin in de jaren zeventig hadden wij op die markt zo’n tien meter aan marktkramen. Knoertvol met vleeswaren uit grootmoeders tijd. Balkenbrij, zult, leverworst, gekookt spek, metworst, gerookte boerenham…. Onze zult werd zo wereldberoemd in heel Geffen…

Balkenbrij. Nog steeds, na al die jaren, komt de vraag voorbij of we deze nog een keertje, zoals toen willen maken. We ervaren het als een compliment. Maar met alle vertrouwen kunnen we zeggen dat den balkenbrij van Jeroen niet onder doet aan die van toen van ons. Grijp je kans, zou ik zeggen.

Alles heeft zijn charme. Het ontluikende voorjaar, de zomer met al zijn prachtigheden… Maar ook de herfst en winter hebben iets speciaals. De bbq maakt plaats voor de stamppotten en gevulde soepen. Krijgt u ook al zo’n zin in die overheerlijke winterkost?

Stel je het eens even voor, zo’n gure winterdag… Herkent u het? En juist wanneer je dan na je werkdag op je stalen ros huiswaarts wil gaan is er die straffe wind en striemende regen. Doorweekt kom je thuis en bij het wegzetten van je fiets komen de meest heerlijke geuren vanuit de keuken je al tegemoet. Je snuift de stamppot met de bijbehorende hachee… De warmte binnen omarmt je.. en eenmaal in de keuken licht je het deksel van de pan op en voordat je het weet ben je (stiekem) aan de proeverij…

Winter… Stamppot… Jawel, het heeft zeker zijn charme. Wortelstamp of boerenkool met rookworst en ribkes. Om je vingers bij af te likken. O ja.. Het hachee recept is overigens nog steeds voor een ieder, met dank aan ons mam, beschikbaar.

Foto's:


P0