Elke eerste vrijdag van de maand in Gemeenschapshuis ’t Zijl in Vinkel
VINKEL –Samen waren we het er snel over eens dat soms, en zeker in dit speciale geval, de Engelse naamgeving wel eens voor verwarring kan zorgen. Ook nu weer, en dan spreken ze enigszins uit ervaring. We zijn in gesprek naaister Mien van de Ven- Aarts (78) en met Piet van de Ven (81), die samen met Mariet Westerlaken de initiatiefnemer was van het Vinkelse repair-café. Maar, voegen ze er enthousiast aan toe: “Vinkel en de omgeving heeft de weg naar onze maandelijkse reparatiewerkplaats intussen wel gevonden hoor. Het repair-café is niet alleen een reparatie-café. Het is bovenal een plek om elkaar te ontmoeten, samen iets te repareren en om elkaar te helpen en/of te leren van elkaar. Of om gewoon samen een kopje koffie te drinken, dat mag ook”.
Door Jan van Ravenstein
Ruim twee jaar geleden kwam het idee vanuit het KBO- Vinkel. Voorzitster Mariet Westerlaken en Piet van de Ven namen het initiatief tot oprichting van het café. “Ik was in Middelrode een kijkje gaan nemen en was meteen razend enthousiast. Wat me vooral opviel was het samenzijn van mensen en het daaruit voortvloeiende sociaal contact. Middelrode is, net zoals Vinkel, ook een kleine gemeenschap waar iedereen, iedereen wel kent. De gemoedelijkheid en noem het maar klantvriendelijkheid, sprak mij zeer aan. Ik was sowieso verkocht en ik ging samen met Mariet aan de slag in Vinkel”, zegt Piet.
Idee
Een idee en de uitvoering daarvan. Het zijn twee compleet diverse disciplines. Piet: “En toch, het moeilijkste, het vinden van de hobby reparateurs, liep als het ware van een leien dakje. Onderdak was en is in Vinkel geen probleem. Het Gemeenschapshuis ’t Zijl, toch zo’n beetje de huiskamer van Vinkel, is gastvrij en heeft ruimte. Op vrijdag 4 maart, inmiddels ruim twee jaar geleden, opende de toenmalige wethouder Kagie van ’s-Hertogenbosch het fonkelnieuwe café.
Wegwerpmaatschappij
We ontkomen er niet aan. We leven in een wegwerpmaatschappij. Steeds meer producten worden geproduceerd die zijn bedoeld om tijdelijk te worden gebruikt en vervolgens te worden weggegooid. Zij worden dus niet onderhouden, gerepareerd of bewaard voor later gebruik. Enerzijds omdat reparatie vaak te duur blijkt ten opzichte van een nieuwe aanschaf. Anderzijds speelt de gemakzucht hierin ook een belangrijke rol. Dat is en blijft jammer. De ervaring van de werkers in het repair-café is er toch wel dat er wel heel vaak snel en vooral gemakkelijk over weggooien wordt gedacht. Een voorbeeld? “Och, we hebben er zo veel. Maar laatst nog was er een mevrouw met een bijna nieuwe broodrooster die het niet meer deed. Bleek er binnen in het apparaat een bijna los snoertje te zitten. In een ‘vloek en een zucht’ was het gepiept”. Een blije mevrouw en alweer een apparaat gered van de afvalberg”, aldus Mien die verantwoordelijk is voor alle eenvoudige naai- en maakwerk wat wordt aangeboden.
Repareren
Zowel Piet als Mien benadrukken dat het reparatie-café geen werkplaats is voor hele grote reparaties. Daarvoor zijn de commerciële bedrijven. Dat moge duidelijk zijn. “Maar weet je. Niet iedereen kan bijvoorbeeld, een band plakken, zijn fietsverlichting repareren of een radio weer aan de praat krijgen. En daarvoor zijn wij. Kleine reparaties die ter plekke kunnen worden uitgevoerd. De jongere generatie staat vaak al met het product boven de afvalbak terwijl de oudere generatie van oudsher ‘repareren’ op hun netvlies heeft staan”, aldus Piet en Mien. Reparaties zijn er in alle maten en vormen. Mien ‘doet’ de kleding in de breedste zin van het woord. Het korter maken van kleding bijvoorbeeld, een voering die los zit, een scheur in de kleding of voor het vervangen van een ristsluiting zit ze met haar naaimachine klaar voor iedereen die dat wil. Een kleine fietsreparatie, kapot kinderspeelgoed, naaiwerk, elektra in alle maten en vormen. “Het kan en mag allemaal in ons café”, beamen ze samen.
Smartphone en i-pads’s
Nieuw in het repair-café is de afdeling ‘Smartphone’ die inmiddels is toegevoegd. Piet: “We kregen steeds meer vraag naar oplossingen voor de toch wel soms best ingewikkelde bedieningen op de diverse telefoons en i-pads die er zijn. Hou ons ten goede, we gaan geen telefoons repareren, geen nieuwe schermpjes of zo. Het is puur een ondersteuning in de bediening van de diverse apparaten, en we denken dat we daar al een aardige klus aan gaan hebben. We hebben daar een techneut in gevonden die er heel erg veel van weet en hij komt graag naar het café om te helpen. Je moet dan denken aan de instellingen die er zijn van een telefoon of i-pad en hoe je deze het best kunt gebruiken of toepassen”.
Gratis
Eigenlijk, wanneer je alles goed bekijkt, is het repair-café best een bijzonder en uniek iets, zeker in deze toch wel haastige tijd. Gratis, ook zoiets. “Een vrijwillige bijdrage mag altijd”, lacht Mien. Maar toch, waar vindt je nog zo’n service waar met een lach en een vriendelijk woord je probleempje wordt opgelost. Vinkel is heus niet uniek in deze. Wel uniek mag gemoedelijkheid die ze uitstralen, als zodanig worden betiteld. Een advies: Kijk je spullen eens na, en ga voordat je de kliko overweegt, eens langs in het gastvrije Vinkelse repair-café. Ook van buiten Vinkel ben u van harte welkom. Ervaar ook hun gastvrijheid en gemoedelijkheid. U bent van harte welkom. Aanstaande vrijdag zijn ze er weer, van 09.00 uur tot 11.30 uur. Gratis toegang, gratis reparatie. Het is maar dat u het weet.
(Vanwege vakantie is er in de maand augustus geen repair-café)