Zusters van Sint Jozefoord leven voort met benoeming van wooneenheden
NULAND – Op maandag 19 maart, de jaarlijkse viering van Sint Jozefdag, maakte Zr. Antonie Ardatin, Algemene Overste van de Congregatie Dochters van Maria en Joseph, samen met Paul Kagie, wethouder Zorg bij de gemeente ’s-Hertogenbosch, de namen bekend van de fonkelnieuwe afdeling van St.Jozefoord in Nuland. Er zijn 3 afdelingen met elk 2 wooneenheden. De 6 wooneenheden zijn vernoemd naar bij Sint Jozefoord woonachtige zusters. Het pand is nog niet helemaal af, de daadwerkelijke opening voor de definitieve ingebruikname van ‘Zicht op Nuland’ vindt plaats op 1 mei aanstaande.
door Jan van Ravenstein
Ondanks zijn overvolle agenda, zeker vanwege de op handen zijnde opening en afwerking van het gebouw, maakt directeur-bestuurder André Groot Bluemink van Stichting Sint Jozefoord ruimschoots tijd vrij om het plan en de opening toe te lichten. “Om het geheel enigszins in beeld te kunnen brengen zullen we toch even terug in de tijd moeten. Januari 2016 zijn wij (de Stichting) eigenaar geworden van het complex, de gebouwen en de ondergrond. Een werkelijk prachtig gebouw, in een fantastische omgeving. Maar gekeken naar de toekomst toch wel een gebouw met uitdagingen op velerlei gebied. Sommige appartementen zijn te klein, binnendeuren en douches zijn niet altijd geschikt voor rolstoelen, installaties zijn tegen het einde van hun termijn en aan energiebezuiniging is nog een heel traject te gaan. Kortom, een veelomvattend meerjarenplan voor renovatie is noodzakelijk. Deze nieuwbouw is in feite de start van dit meerjarenplan”, zegt André.
Doorschuifsysteem
Naast de mooie kapel, die het boegbeeld vormt van Sint Jozefoord, is het nieuwe gebouw, goed zichtbaar vanaf de straat, inmiddels het tweede boegbeeld van Sint Jozefoord geworden. Op alle fronten blinkt het uit in gedegenheid, moderniteit (waaronder domotica) en functionaliteit. Dure woorden waar vooral veel denkwerk aan ten grondslag ligt. De grondslag voor gebouw wordt gevormd door het stramien van het klooster: veel grote algemene ruimtes die bewoners uitnodigen om niet lang op het eigen appartement te verblijven en deel te nemen aan het sociale leven. Het gebouw is bovendien de start van een uniek doorschuifsysteem betreffende de totale renovatie. In de nieuwbouw zijn 3 afdelingen met elk 2 wooneenheden met in totaal 48 nieuwe appartementen. Vanuit de oudbouw verhuizen 48 bewoners naar de nieuwbouw. De vrij gekomen oude appartementen gaan dan voor renovatie op de schop. Vervolgens komt weer een ander deel van Sint Jozefoord aan de beurt etc.. Op het einde (na plm. 4/5 jaar) van dit opschuifsysteem zijn er 48 appartementen over. En voor deze vrijkomende ruimte zijn we in gesprek met de gemeente om deze bijvoorbeeld te gebruiken voor de zogenaamde ‘respijtzorg’ (vervangende zorg). Respijtzorg biedt mantelzorgers de mogelijkheid hun zorgtaken tijdelijk aan een ander (aan ons dus) over te dragen. Zodat hij of zij even tijd voor zichzelf heeft. Daardoor kunnen zij de zorg beter volhouden”, aldus een gepassioneerde directeur.
Totaalplan
Het totale plan is een plan ‘met visie’ geworden. Een plan waarin jaren vooruit wordt gedacht. Niet alleen de gebouwen en de ouderen in onze samenleving komen aan bod. Het plan gaat verder, veel verder. De directeur wil met het plan de regio verbinden (Nuland, Vinkel en Geffen). Eenzaamheid bijvoorbeeld. Een landelijk onderzoek betreffende het eenzaam zijn, geeft een aantal zeer verontrustende cijfers aan. “Terugvertaald naar de regio geven de cijfers aan dat in regio zo’n 150 ‘chronisch eenzame’ mensen zijn. Dat zijn mensen die maar eenmaal per week iemand zien of spreken. Verontrustende cijfers. De toekomst geeft ook aan dat binnen nu en vijf jaar het aantal 75-plussers enorm zal stijgen”, aldus André. Ook die groep vereist de broodnodige aandacht. De seniorendagen, het gratis kerstdiner en de lentebrunches, bedoeld voor ouderen uit Nuland, Vinkel en Geffen, hebben inmiddels bewezen dat de behoefte aan contact zeker aanwezig is. Hij komt woorden tekort om ‘zijn droom’ zoals hij zich laat ontvallen te kunnen en mogen verwezenlijken. Een prachtig streven van een zeer bewogen bestuurder.
De Kloostertuin
Tijdens het gesprek ‘schetst’ André een soort van plattegrondje op de achterkant van zijn persbericht. De nieuwbouw, de bestaande gebouwen, rotonde en kapel komen in beeld. “Kijk, hier vooraan links bij de ingang naar onze parkeerplaats, zie je een soort van prieeltje en een bomenpartij. Dat plekje is in mijn ogen het meest idyllische plekje van heel Sint Jozefoord”, zegt hij met enthousiasme. Toen voor de nieuwbouw de eerste schop in de grond zou gaan, werd hij getipt door zijn afdeling Welzijn en Recreatie. Die eerste schop moeten we vieren in de oude kas van de Kloostertuin, in plaats van in het restaurant werd er gezegd. Hij was er nooit geweest, maar na ‘ontdekking’ van die plek, is hij gaan denken aan samenzijn en verdere verbondenheid. “Aan de ene zijde ligt ons huis en aan de andere zijde de Nulandse en ook de Vinkelse gemeenschap. Hoe mooi zou het zijn wanneer dat gehele terrein toegankelijk gaat worden voor wie dan ook. Denk eens aan ontmoetingen van de eenzamen onder ons, jong ontmoet oud, hulpbehoevenden, een wandeling met de mantelzorger of gewoon zittend op een bankje genieten van de natuur.
We gaan daar werkelijk schitterende plekjes voor alle soorten van buitenactiviteiten creëren. Er is zelfs een ruïne op het terrein aanwezig waar ik een prachtig uitvoerbaar idee over heb”, aldus André. Met de tuin maakt hij zijn schets compleet. Ter plekke worden er steeds meer nieuwe ideeën geboren. “Dit moet onze ‘toegangspoort’ van het huis worden”. Hij glimlacht van oor tot oor, André Groot Bluemink, directeur-bestuurder van Stichting Sint Jozefoord, ten voeten uit.
gallery ids=”36106,36103,36104,36105,36111,36110,36109,36108,36107,36112,36113,36114,36115,36116,36117,36118,36119,36120,36121,36122,36123,36124,36125,36126,36127,36128,36129,36130,36131,36132,36133,36134,36135,36136,36137,36138,36139,36140,36141″