09 mei 2017

Vogels spotten tijdens Nationale Vogelweek

MAASDONK -Onderstaande vogels zijn tijdens de Nationale Vogelweek gespot door Gerard van de Wouw, lid van onder andere de Vogelwerkgroep Oss en Weidevogelgroep Maasdonk.

Alle getoonde vogels zijn gespot in de diverse Plas-Dras gebieden aan de Hoolbeemdweg in Oss en aan de Weisestraat in Lithoyen. De patrijzen zijn gespot in de Eerste Hoefsteeg in Rosmalen.

Voor een complete beschrijving en informatie zie de prachtige website van de Vogelbescherming Nederland. www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels

De Kleine Plevier
De kleine plevier is een pioniersoort. Hij vestigt zich rap op plekken die tijdelijk geschikt zijn om te broeden, zoals afgravingen, bouwplaatsen en grindgaten. Wordt nog weleens een verward met bontbekplevier. De kleine plevier is een slanke, kleine plevierensoort. Opvallend zwart-wit getekend op kop en borst. Nagenoeg geheel zwarte snavel. Lichtroze poten. Duidelijk gele oogring. In vlucht geen vleugelstrepen. Roept aflopend “tié-joe…”.

Bontbekplevier
De bontbekplevier is een pionier van open, zandige en slikkige plaatsen. Het kop- en borstpatroon en de geel-zwarte snavel zijn opvallend. Maar als een bontbekplevier broedt op een schelpenstrand is hij bijzonder goed gecamoufleerd. Zeldzame broedvogel van Rode Lijst die broedt op kwetsbare plaatsen op de grond: strand met veel schelpen, zandbanken e.d. Trekt wel algemeen door, vooral in het Waddengebied. Pleviertje met in prachtkleed opvallende borstband en fel oranje-gele poten. In vlucht opvallende vleugelstrepen. Roep kenmerkend “tjoe-wíe!”.

De Tureluur
De tureluur dankt zijn naam aan het geluid dat de vogel maakt: ‘tjululuu’ en dat is makkelijk te vertalen naar ‘tureluur’. Hij is altijd te herkennen aan de markante felrode poten en de brede witte achterrand van de vleugels. Er is nauwelijks verschil tussen man en vrouw; het mannetje is echter zwaarder getekend en donkerder. Middelgrote steltloper met vrij lange rode poten en een rode basis van de vrij korte snavel. Jonge vogels hebben flets oranjegele poten. Meest gebruikte roep is een karakteristiek, vloeiend tju… of tju-lu-lu…

Regenwulp
De regenwulp is de kleinere en noordelijkere tegenhanger van de wulp. Hij broedt niet in ons land, maar is een doortrekker in voor- en najaar. Hij wordt in het voorjaar meer in het binnenland waargenomen dan in het najaar. Regenwulpen hoor je vaak eerder dan dat je ze ziet, het geluid is een karakteristieke triller. Kleiner en donkerder dan de wulp, met net als deze ook een omlaag gebogen, maar kortere snavel. Markant getekende kop met een smalle lichte kruinstreep, donkere zijkruinstrepen, een lichte wenkbrauwstreep, donkere oogstreep en opvallende oogring.

Pijlstaart
Pijlstaarten doen hun naam eer aan met de opvallend lange en spitse staart, die hen een sierlijk uiterlijk geeft. De staart valt, samen met de lange hals, vooral op wanneer ze komen overvliegen. Pijlstaarten broeden langs ondiepe meren in open gebieden. In Nederland is de pijlstaart vooral te gast gedurende milde winters, bij koude trekken pijlstaarten verder naar het zuiden. De pijlstaart is een van de zeldzaamste broedvogels van ons land en staat op de Rode Lijst. Hij is nooit algemeen geweest, want Nederland ligt aan de zuidrand van het overigens zeer grote verspreidingsgebied.

de Patrijs
Patrijzen zijn standvogels van open agrarisch gebied, heidevelden en hoogvenen. Oorspronkelijk waren het steppebewoners, maar de soort heeft zich erg goed aangepast aan het leven in kleinschalig agrarisch landschap. In Nederland komt de patrijs verspreid voor. Akkerland is het meest in trek, vooral als dit wordt afgewisseld met ruige dijken, slootranden, wegbermen en houtwallen. Patrijzen eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel, maar de jongen leven de eerste weken louter van insecten en ander klein gedierte. De patrijs is altijd een favoriet doelwit geweest voor jagers, maar die hebben de jacht op de soort gestaakt. De aantallen patrijzen nemen, door schaalvergroting in de landbouw, dramatisch af.

Tureluur
Regenwulpen
Pijlstaart
groep Patrijzen
groep Bontpekplevieren
Bontpekplevier
Kleine Plevier
De Patrijs