07 april 2017

300 woorden: Het Duizendjarig Woud

Afgelopen keer schreef ik nogal negatief over ‘De Buurvrouw’, het kunstbeeld naast de Glazen Boerderij. Daar denk ik nu niet anders over…echt een ‘lul’beeld.
Maar ik wil niet alleen maar klagen en zeuren. Er zijn ook inspirerende voorbeelden van hoe je een kunstbeleid kunt ontwikkelen.
Onlangs was ik bij de presentatie van een kunstproject in Sint-Oedenrode. Als we dan tóch samen Meierijstad moeten worden, dan ook maar eens over de grens gekeken naar onze buurwijk. Daar is een Kunststichting actief die het kunstbeleid in een prachtige visie heeft gegoten voor de komende 25 jaar. De jaarlijkse kunstsubsidie wordt gebruikt voor de realisatie van een 3,5 km wandelpad vol met kunst, landschapselementen, aparte bruggen, trekpontjes en zelfstandige kunstuitingen die allemaal te maken hebben met de historie, de natuur (Dommeldal) en de bewoners. En elk jaar wordt dit project verder uitgevoerd.
Wat een geweldig voorbeeld voor gemeenten die steeds weer moeten bedenken welk beeld er op welke rotonde of plein moet komen!
We kregen inspirerende en bevlogen uiteenzettingen van de Bouwmeester van Nederland Floris Alkemade en landschapsarchitect Professor Paul Roncken. Met een ruime blik op de toekomst en duurzame uitgangspunten, trokken ze een lijn vanuit het verleden naar onze toekomst en speciaal die van Sint-Oedenrode.
Nu dus Het Duizendjarig Woud: op de plek waar Sint-Oedenrode ruim 1000 jaar geleden ontstond gaan ze aan de oever van de Dommel een woud ontwikkelen met klimaatbestendige bomen en ondergroei dat over 80 jaar al een stukje woud is, maar over 1000 jaar…?
Dit alles als onderdeel van het wandelpad. Een geweldig idee. Het is een kunstproject dat iets toevoegt aan het landschap, een ‘landmark’, waar de inwoners en bezoekers, doorheen, langs, over en tussendoor kunnen lopen.
Ik werd gevraagd om het presentatiefilmpje te maken. Eervolle opdracht.
Iets voor Meierijstad om hierbij aan te sluiten?

Henk

Foto's:


0