08 maart 2017

Een verweesd gevoel in de raadszaal tijdens open dag

 

De een vindt het vreemd om er rond te lopen. “Het is echt een heel ander gebouw”, zegt een voormalig medewerker van de gemeente Schijndel, als hij kijkt naar de kale wanden waar zoveel kunstheeft gehangen. Een ander vindt juist dat het allemaal wezenlijk nog hetzelfde is. Het is zaterdag nog maar 2,5 weken geleden dat de eerste tijdelijke bewoners en ondernemers in het voormalige gemeentehuis van Schijndel trokken. Dé Vastgoedbeschermer, het bedrijf dat de verhuur van het pand dat sinds zaterdag Skinle heet regelt, hield een open ochtend.
De eerste rondleding begint beneden bij de receptie en de groep gaat meteen de trap op. Daar zijn een paar bedrijven gevestigd. In een niet al te grote ruimte staan wat stoelen in een kring. De nieuwe huurder vertelt dat hij er trainingen geeft aan mensen die op zoek zijn naar een baan.
Dan trekt de groep naar de voormalige kamers van B en W. Het glaswerk in een aantal deuren is niet overal helemaal afgedekt, van sommige vertrekken kun je een glimp van de inrichting opvangen. De bewoners zijn niet thuis, ze verblijven beneden of zijn de hort op. “Toch een mooie ruimte”, klinkt het onder de bezoekers.
Bij de vroege groep zijn opvallend veel omwonenden. Zoals achterbuurman Henk Groenendaal, die vanuit het oude gemeentehuis naar zijn eigen woning kijkt. “Ik vind het prima dat er nu mensen gebruik maken van het gebouw. Als we het zo in stand kunnen houden is dat alleen maar goed. Voor ons is er eigenlijk niet veel veranderd, behalve dan dat het gebouw nu 24 uur in gebruik is. Ook ’s avonds kunnen mensen bij ons boven binnenkijken, dus doen we tegenwoordig het gordijn dicht. Vroeger kon het open blijven.”
Niet dat hij destijds veel in het gemeentehuis kwam. “Ik ben wel eens naar een raadsvergadering geweest bijvoorbeeld. En je weet niet wat er gaat gebeuren, maar het zou best kunnen dat ik hier niet nog een keer kom.”

Al was eerder tot teleurstelling van de groep gezegd dat de raadszaal dicht zou blijven, de deur van de voormalige vergaderplek blijkt toch open te staan. De zaal biedt een vreemde aanblik. Ze is nu opslagruimte en er staan nu behalve een carnavalsvlag vooral veel beeldschermen. Laurens van Voorst, tot 1 januari raadslid in Schijndel en nu in Meierijstad, zoekt even naar het juiste woord. “Verweesd”, omschrijft hij hoe hij zich voelt. “Ik heb hier verschillende burgemeesters meegemaakt en er zijn stevige debatten gevoerd. Waarna we weer een pilsje pakten in de kantine waar we net waren. Er komen veel herinneringen naar boven. Het gekke is: toen we hier vergaderden vond ik het spuuglelijke zaal, met weinig licht en donker, gedateerd ingericht. Nu is dat voorbij en vind ik het jammer.”
Dan gaat het naar de echte kantoorvleugel. Toiletruimtes zijn er voorzien van een nieuwe douche, maar verder is er niets verbouwd. Sommige huurders hebben twee kamers. Een aantal daarvan is nog totaal niet ingericht, het is duidelijk dat de 18 bewoners (er is nog plek voor een persoon) hier nog maar kort zitten. Rondleider Laurens Smits van Dé Vastgoedbeschermer vertelt dat er duidelijke regels zijn gesteld. Zo mogen er geen feestjes worden gegeven, maar wel verjaardagen gevierd.
Dit project is ook voor hem niet doorsnee. “Elders verhuren we van alles, van bijvoorbeeld kantoorpanden op bedrijventerreinen tot een los huisje op Vlieland. Dit is een precaire omgeving, een gebouw dat midden in het centrum staat. 19 bewoners en 12 bedrijven, 31 mensen dus, dat is bovendien best veel. Daarom hebben we per verdieping een aanspreekpunt aangewezen, die bij eventuele vragen weer contact met ons zoekt.”
Dergelijke vragen zijn er overigens best veel. “Dat zijn vaak heel praktische dingen. Mag ik iets ophangen? Een gat boren mag niet, we denken dat er genoeg ophangpunten zijn. Met dubbelzijdige plakband mag het wel, als die maar weer makkelijk te verwijderen is. Ons streven is het pand straks precies in dezelfde staat op te leveren als het oorspronkelijk was.”
Hoe lang de huurders in het pand mogen blijven, is nog niet duidelijk. “Er is afgesproken dat het voor één tot anderhalf jaar geldt, daarna kan het per maand verlengd worden”, weet wethouder Coby van der Pas.
Tenslotte moet eerst maar eens duidelijk worden wat er in de toekomst met het gemeentehuis gaat gebeuren. De gemeente werkt nu aan een procesplan, binnenkort verschijnt er een rapport. In een participatiewerkgroep praten bewoners mee. In ieder geval is duidelijk dat de begrippen diversiteit, energie en levendigheid centraal moeten staan. “Er zijn veel ideeën geopperd. Heel erg voorzichtig zeg ik dat er is voorgesteld om in het nieuwe deel te wonen en het oude een publieke functie te geven. In ieder geval moet het een cht Skêndelse toevoeging worden. Het is een mooie uitdaging om al die ideeën te gaan verbinden.”

‘Tegenwoordig doen we het gordijn dicht’

Foto's:


0