Aan de vooravond van carnaval gaat deskundige Rob van de Laar op uitnodiging van Heemkundekring Schijndel dieper in op dit voor de een niet te missen, voor de ander totaal niet te bevatten jaarlijkse feest.
Het carnavalsfeest is het oudste en meest verbreide volksfeest ter wereld. Van oorsprong is het nauw verbonden met het leven en de dood. De naam van het feest carnaval is afgeleid van het Latijn “carne levare” dat letterlijk betekent “het vlees wegdoen”. Op Vastenavond (dinsdagavond) mochten de katholieken voor de laatste keer vlees eten. Voor veel Brabanders betekende dat spekpannenkoeken eten.
Vaak wordt gedacht dat het carnavalsfeest een puur katholieke aangelegenheid is. Minder bekend is dat de oorsprong van dit feest ligt in een tijd dat men dacht dat men met het uitdrijven van winterse geesten de terugkeer van de zomer kon bespoedigen. Carnaval is een feest van uitbundigheid waarin eten en drinken in overvloed zijn. Hoe stonden de kerk en de maatschappij tegenover dit feest met zijn excessen? Hoe is het, ondanks soms heftige tegenstand, toch gelukt om dit vermoedelijk oudste volksfeest ter wereld tot op heden te behouden? Waarom is het Oeteldonks carnaval, dat in 1882 begonnen is, naar aanleiding van een poging van kerkelijke zijde om dit oude Bossche volksfeest uit te bannen, zo afwijkend van het zogenaamde “Rijnlands carnaval”? Rob van de Laar zal op zeer beeldende en levendige wijze een antwoord op deze vragen geven en ook ingaan op de geschiedenis en de ontwikkeling van het carnaval in Schorsbos.
De lezing op maandag 13 februari in ‘t Spectrum begint om 20.00 uur.