Deze maand is bij Heemkundekring Schijndel een nieuwe cursus Skinlelogie van start gegaan. De belangstelling was zo groot dat de heemkring de cursisten in twee groepen heeft moeten onderverdelen. Heemkringvoorzitter en cursusdocent Frans Abrahams over de belangstelling voor het lokale verleden.
Frans Abrahams is wat je noemt een bevlogen voorzitter, geen gelegenheid onbenut latend om de loftrompet te steken over zijn met een aantal zeer actieve leden gezegende heemkring. Enthousiast somt hij op wat Heemkundekring Schijndel allemaal doet. En weet hij iets niet helemaal zeker, dan is rechterhand Jan Aalders snel gebeld. Die is tenslotte als secretaris overal van op de hoogte.
Kapstok
Een van de aansprekende activiteiten van de heemkring is de cursus Skinlelogie die deze maand van start is gegaan. Abrahams verzorgt de cursus samen met Gerard van Kaathoven en Ruud Hemelaar. Die twee nemen de archeologische invalshoek voor hun rekening. Zij vertellen onder meer over vondsten uit de tijd van de Neanderthalers en de opgravingen aan de Steeg en de Groeneweg waar respectievelijk resten van een hopveld en een brouwerij werden blootgelegd. “Bij de Heikampen, op het terrein waar Paaspop wordt gehouden, hebben ze een veldoven gelokaliseerd. Die is nauwkeurig in kaart gebracht. Zo hebben veel plekken een spannende geschiedenis. Archeologie is net vissen: je weet niet wat je allemaal aan de haak slaat, van prehistorische voorwerpen tot spul uit de Tweede Wereldoorlog. Maar je moet het kunnen ordenen. Daar heb je een kapstok voor nodig.”
Als oud-docent aardrijkskunde kiest Abrahams zelf voor de geografische invalshoek. Hij heeft het o.a. over het ontstaan van leemlagen 30 duizend jaar geleden. “Interessant wordt het dan als je dat koppelt aan de latere leemwinning, aan de steenbakkerijen en welke huizen met die stenen zijn gebouwd. Maar ook de Granaatweken van 1944 komen voorbij. Die hebben mede bepaald hoe Schijndel er nu uitziet.”
Identiteit
In de afgelopen jaren is er drie keer eerder een cursus over Schijndel geweest in de heemkamer in ‘t Spectrum. Het aantal aanmeldingen was deze keer met 37 zo groot dat de heemkring twee groepen heeft gemaakt. De tweede groep begint eind deze maand aan de cursus.
De groeiende belangstelling kan weleens te maken hebben met Meierijstad, filosofeert Abrahams. “Mensen worden misschien waakzamer omtrent hun eigen identiteit. Ze zijn wat beduchter voor eenheidsworst en alerter op de inrichting van hun eigen omgeving. Daarvoor dien je ook te weten hoe alles zo gekomen is. Als heemkring proberen we de basis te leggen om verleden en heden te verbinden. Ons motto is niet voor niets: wie het verleden niet kent, weet niet waarom het heden er zo uitziet.”
Wisselwerking
De deelnemers aan de cursus vormen een gemêleerd gezelschap. Ze zijn doorgaans wat ouder. Abrahams: “Naarmate je ouder wordt ga je meer nadenken over het verleden. Aan de cursus doen bijvoorbeeld leden van het NMC en vrijwilligers van de schaapskooi mee, maar ook fervente wandelaars die onderweg van alles opmerken waar zij meer over zouden willen weten. Maar vaak krijgen wij zelf tijdens de cursus ook interessante nieuwe informatie te horen. Daarom hebben we ook twee groepen gemaakt. Iedereen moet zijn zegje kunnen doen. Ik vond het vroeger in de klas ook niet erg als leerlingen mij onderbraken. Hoe meer we elkaar kunnen aanvullen hoe beter.“
De cursus duurt vijf avonden. Na afloop ontvangen alle deelnemers een certificaat. In verband met de belangstelling overweegt de heemkring om in het najaar een nieuwe cursus te organiseren.