Zoals er in Nederland een (Eurovisie) Songfestival is én een Junior Songfestival, zo heeft Schijndel een Liekusfist én een Kinderliekusfist. Dat laatste is zoals de naam al aangeeft een (carnavaleske) zangwedstrijd voor kinderen tot 15 jaar. Zondag 29 januari is het City Theater vanaf 13.30 uur weer het decor van dit festijn. Het Schijndels Weekblad was bij de eerste repetitie van groep 6/7/8 van De Beemd.
Het is druk en trubbelig deze dinsdagmiddag in basisschool De Beemd. Terwijl de laatste kinderen zich joelend naar buiten haasten, blijft er een clubje over dat heel benieuwd is naar het liedje dat zij mag gaan doen op het Kinderliekusfist. Hét zangfestijn voor alle kinderen in Schijndel. “Het is al de 21e editie en jaarlijks echt een spektakel waar circa 200 kinderen aan deelnemen en ongeveer 500 mensen de zaal bemannen”, vertelt Harrie van Herpen, die al vanaf dag één mede aan het roer van de organisatie staat. Hij legt uit: “De bedoeling is om zoveel mogelijk kinderen in groepen tot maximaal 25 mee te laten doen. Ze zingen een liedje dat eerder ooit al op het volwassen Liekusfist werd gedaan, maar dan wel met een eigen tekst. Die wordt doorgaans door een volwassene gemaakt. Afhankelijk van het aantal deelnemende groepjes kiest de organisatie een aantal nummers die vervolgens via loting aan deelnemers worden verstrekt.”
Gezellig
De jeugd heeft daar dus geen inbreng in, maar zo blijkt uit navraag ook geen moeite mee. Perle van Wijngaarden is ook dit jaar weer van de partij. “Ik heb al vaker meegedaan. Ik zing bij kinderpopkoor No Kidding en ik doe dit jaar met hen mee en met mijn school.” Volgens de 12-jarige is het leuk om mee te doen en het levert nog wat op ook. “Iedereen die meedoet krijgt een snoepkaart en iets te drinken. Maar ik vind het vooral leuk, omdat het druk en gezellig is.” Deelname is natuurlijk vrijwillig. “Er werd in de klas gevraagd wie mee wilde doen. Degenen die zich opgegeven hebben kregen een brief mee naar huis met uitleg erover”, vertelt Indy Twigt. Ook zij deed al eerder mee met het kinderpopkoor en dit jaar voor het eerst ook met school.
Rikketik
De dames en hun collega-zangers en -zangeressen zijn benieuwd naar het nummer dat door Lambèr Gevers werd geschreven. Hij verzamelt alle aanwezigen, het lied wordt uitgedeeld en vervolgens op een muziekinstallatie aangezet. Terwijl Lambèr vol vuur zingt en aanwijzingen geeft, wordt om te beginnen nog even onwennig ingezet. Hoewel het Skêndelse dialect in praten en elkaar begrijpen geen problemen geeft, wordt het een ander verhaal als het zo op papier staat. Gevers geeft aanwijzingen hoe een en ander te lezen is en ook hoe sommige woorden uitgesproken, lees gezongen, moeten worden. Na enkele keren oefenen blijkt ook nu al, dat het instuderen van het nummer vol ‘gerikketik’ geen problemen zal geven. “We gaan een paar keer per week oefenen zodat de kinderen het uiteindelijk uit hun hoofd kennen. Wie het ook thuis nog wil oefenen mag dat aangeven, dan krijgen ze de muziek doorgestuurd. Dat blijkt echter doorgaans niet nodig”, aldus Gevers.
Artiesten
Zoals bij echte artiesten blijft het natuurlijk niet alleen bij het liedje. Als finishing touch wordt de jeugd ook nog gekleed als groep en wordt nu al gewerkt aan een bij het lied passend decor. Hoe alles eruit gaat zien, mag iedereen zelf komen bekijken op zondag 29 januari. Mijs van de Moosdijk verheugt zich: “Ik heb al eens meegedaan in groep 3/4. Toen werden we eerste. We kregen een medaille en mochten met zijn allen friet gaan eten.” De optredens worden door een onafhankelijke driekoppige jury beoordeeld.