09 november 2016

Leerlingen Elde buigen zich over Fairtrade

“Waarom zou ik dure chocolade kopen als er ook goedkope repen liggen?” Die vraag stellen Casper de Maeyer en Guus van Gastel zichzelf. Ze vragen het ook aan hun gehoor, eersteklassers op het tweetalig vwo van het Elde College in Schijndel en hun ouders. Na twee maanden beheersen ze het Engels al zodanig dat ze de vraag in correct Engels kunnen stellen. Dat hoort bij de entourage, want we zijn te gast bij de traditionele najaars high tea voor de eersteklassers van het de tweetalige sectie van het Elde College. De high tea is goed en zeer Engels aangekleed met typische Engelse en Amerikaanse gerechten. En met Fairtrade, want waar thee gedronken wordt, ligt de keuze voor Fairtrade voor de hand, vinden docenten Julie van Kraaij en Helène van As.
Dat vindt duidelijk weerklank bij de leerlingen. Want nadat Nina en Maud het ontstaan en de gewoonten van de Engelse high tea uit de doeken hebben gedaan, komen Casper en Guus met hun verhaal. Ze laten het niet bij een vertelling, maar stellen vragen. “We have two questions for you”, beginnen ze. Hebt u wel eens gedacht aan de arbeids- en levensomstandigheden van de mensen die koffie- en cacaobonen telen en katoen? Hebt u zich wel eens afgevraagd of zij eerlijk betaald worden en of zij en hun kinderen daarvan kunnen leven?
“The key word is fair” is hun eigen antwoord. Eerlijk, eerlijke handel, dus Fairtrade. Als mensen eerlijk betaald worden, kunnen ze hun kinderen naar school laten gaan. Uit onderzoeken blijkt dat goed onderwijs “the number one way” is om landen vreedzaam en stabiel te maken. Koop Fairtrade, is hun conclusie, waarmee ze terug zijn bij de eerste vraag waarom ze een dure reep kopen. De duurdere merken ondersteunen boeren en arbeiders en hun families, kinderen kunnen naar school in plaats van te gaan werken. Dus: “Next time you’re in the mood for chocolate, what will you choose?”

Foto's:


0