26 oktober 2016

De Vinkelse Molen: “Een schitterend plaatje”

VINKEL – Aan de buitenkant oogt het geheel nog ‘ver van huis’. De grote bouwkraan toornt nog hoog boven de molen in aanbouw uit en de diverse bouwmaterialen op en om het terrein geven aan dat er nog steeds bouwactiviteiten plaats vinden. En dat zal zo nog wel even blijven, is de verwachting van de Vinkelnaren. Maar de basis staat er, en ook nog een in een verrassend korte tijd gerealiseerd. “Op 12 juni van dit jaar hebben we weer een mijlpaal bereikt. Onze Multifunctionele ruimte (MFR) hebben we toen in gebruik mogen nemen”, aldus Jan van der Lee, bestuurslid van de Stichting de Vinkelse Molen.

door Jan van Ravenstein

De geschiedenis van de nog jonge stichting is inmiddels genoegzaam bekend. Vier ‘Vinkelnaren’: Tonny van der Lee, Ebert van Wanrooij, Erik van der Lee en Ton van Herpen, liepen toen al een poosje rond met hetzelfde plan: “De Vinkelse molen, die in 1964 door verkoop uit het dorpsbeeld was verdwenen, proberen terug te krijgen in het dorp”. Het onverwachte overlijden van de voorzitter, Tonnie van der Lee, staat geboekt als een pikzwarte bladzijde in de nog korte geschiedenis van de stichting. Na een bewogen rouwperiode hebben ze langzaam de draad weer opgepikt. Broer Jan maakte het ‘viertal’ weer compleet. Nu, ruim zes jaar na oprichting van de stichting, is de Vinkelse molen een begrip geworden. En niet alleen bij de Vinkelse inwoners. Ook bij onder andere de gemeente Den Bosch en de Dorpsraad wordt met bewondering en trots gekeken naar de voortgang van het prachtige project.

Enthousiast
“Het blijft niet bij bouwen alleen. Inmiddels krijgen we ook te maken met ambtelijke en bestuurlijke aangelegenheden. De toekomst met de lange termijnvisie van de gemeente, om maar eens een voorbeeld te noemen. De visie buitengebied ‘Hooge Heide’, komt ook op ons pad. Onze molen ligt in een ecologische zone, zoals ze dat noemen. De ‘Groene Long’, die loopt van Coudewater tot aan de Maashorst, passeert ons project. Prachtig toch. De molen, met onze Multifunctionele ruimte, zou toch geweldig passen in dit mooie en vooral vooruitstrevend project”, aldus Jan van der Lee. Hij straalt een ongekend enthousiasme uit. In de expositieruimte in de grote bouwkeet bij de molen komt de geschiedenis in zijn woorden tot leven. Met een passie, of hij het zelf allemaal heeft meegemaakt, verhaalt hij over de familie van Schaijk, de molen, de verkoop daarvan en de burgemeesters die toch wel een bepalende rol in het geheel hadden.

Centraal
“Mooi om te horen is het feit dat, ook de officiële instanties zoals gemeente en andere overheden, in welke vorm dan ook altijd praten over ‘de Vinkelse Molen’, terwijl er van een molen nog totaal geen sprake is. Op dit moment hebben we de belt met de invaart. De plannen voor de achtkant, het houten molengebouw, zijn al in een ver gevorderd stadium. Met vrijwilligers en specialisten gaan ze binnen niet al te lange tijd aan de slag. “Alweer een nieuwe fase, een nieuw hoofdstuk in onze droom”, zegt Jan. De molen ligt centraal in de dorpskern van Vinkel en toch weer aan de rand van het buitengebied. “Het draaiende middelpunt van ons dorp, dat is ons streven”, lacht Jan. De molen ‘leeft’ in Vinkel en ver daarbuiten. Het grote welkomstbord aan het begin van de toegangsweg geeft met de namen van de vele begunstigers de grote betrokkenheid al aan. Jan van der Lee: “Maar ook de inwoners van Vinkel omarmen het geheel. Onze vriendenclub is ongekend groot en de inzet van de vele vrijwilligers is niet onder woorden te brengen. Zomaar een voorbeeldje. Met de opening van het MFR vroegen we vrijwilligers voor de barbediening. Binnen een uur hadden we een lijst van maar liefst 40 vrijwilligers. Snap je wat ik bedoel. Dat is Vinkel, ten voeten uit?”.

Een wonder
De belt is klaar en ook de bijbehorende invaart is gerealiseerd. Wanneer je door het brede hellende toegangspad de Multifunctionele ruimte betreedt valt je mond open van verbazing. Jan is voorafgegaan en heeft het geheel in het licht gezet. Je verwacht, eigenlijk weet je niet wat je moet verwachten, een kleine enigszins compacte ruimte onder een molen. Bij binnenkomst is het alleen maar een ‘wauww’ wat over je lippen komt. Je blijft staan op de drempel, je neemt het geheel met grote verbazing in ogenschouw. Oogverblindend mooi. Groot en toch intiem ogend, met een ongekende warmte ingericht. Jan: “Alle meubelen, stoelen, tafels en barmeubelen komen van onze eigen kringloopwinkel. Anke Ploegmakers heeft ze helemaal opgepimpt, mooi hé”, zegt hij trots. In de toiletten zijn ware kunstwerken gemaakt van ‘Delfts Blauwe’ tegelstukjes. Op de muren prachtige beschilderingen van de molen en overige Vinkelse prenten. Je komt werkelijk ogen tekort. De plannen om de MFR op de kaart te zetten zijn er al volop. Met de horeca zijn goede afspraken gemaakt. Lezingen, exposities en presentaties behoren tot de mogelijkheden. Elke zondag, het hele jaar door, is de molen open. Van 11.00 uur tot 16.00 uur. Een bezoekje is zeer aan te bevelen. Parkeren kan gratis op de parking van den Driehoek. Bent u slecht ter been, één telefoontje en ze komen u ophalen (nummer staat vermeld op de slagboom).
www.vinkelsemolen.nl

Foto's:


iiiiiiiiiiiiiii