Koning Piet van Erp wordt thuis met “Vliegend vaandel en slaande trom” afgehaald.
GEFFEN – Het is en blijft jaarlijks een geweldig mooi schouwspel wanneer de Koning thuis in alle vroegte wordt opgehaald met daarna de rondgang door het dorp voor de gebruikelijke ceremonie. Rond de klok van acht uur vertrekt de stoet met vliegend vaandel en slaande trom naar de Koning. Deze ontvangt zijn gasten traditioneel met een ‘vroege’ borrel waarna ze met het hele gezelschap naar de Maria Magdalena Kerk vertrekken voor het bijwonen van de speciale Heilige Mis met Gilde-eer (aanvang van de Heilige GildeMis is om 09.30 uur).
Door Jan van Ravenstein
Gezonde spanning
Traditie staat bij het Gilde hoog in het vaandel. Het zogenaamde ‘vrijen’ is een van die tradities die zeer zeker in ere worden gehouden. Piet van de Wetering zal met zijn paard Falco de weg vrijen (vrij maken) richting het clubhuis “Ons-tussen-doel” in het voormalige Gemeentehuis. Het Gilde hoopt van ganser harte, wanneer er voldoende snelheid komt in de nieuwbouwplannen voor Scouting-Gilde en JVW, dat de gang naar het tijdelijke clubhuis dit jaar voor de voorlaatste keer zal zijn.
Daar worden de ‘vogels’ door de maker, Peter Berkel, aangeboden. Officieel en in vol ornaat worden door Wapenmeester Jos Coppens de bepalingen uit de oude ‘Caert’ voorgelezen. “Ook worden de Statuten en het Huishoudelijk Reglement die betrekking hebben op het Koningschieten tot in de finesse door de Wapenmeester met het gezelschap doorgenomen. Dit alles puur om het feit om misverstanden te voorkomen en om de eventuele deelnemers er dringend op te wijzen welke plichten hun wacht. Bovendien wordt de veiligheid rondom het hele gebeuren nog eens goed doorgenomen. Daarna geven de deelnemers zich op en volgt de loting voor de schietvolgorde”, aldus Antoon Romme.
Slaande trom en vliegend vaandel
Na de vele plichtplegingen wordt een Brabantse koffietafel genuttigd en vertrekt (plm. 13.15 uur) het hele gezelschap, wederom met vliegend vaandel en slaande trom, naar het schietterrein bij Molen De Zeldenrust aan de Elzendreef. Bij aankomst zal, volgens aloude traditie, drie maal tegen de klok in om de molen wordt getrokken. Hij/zij die zich hieraan onttrekt wordt uitgesloten van deelname aan het Koningschieten. Regerend Koning Piet van Erp, legt zijn Koningsmantel met koningsvogel af en draagt zijn koningsschild hierbij formeel over aan het gilde. De breuk (de koningsvogel en alle koningschilden) worden opgehangen aan de onderste wiek in afwachting van een nieuwe drager (-ster). De gipsen vogel wordt op een van de wieken opgericht en het schieten kan beginnen. De vogel wordt “gevrijd” door het eerste schot door de beschermheer. Vervolgens schiet de gildeheer en als derde de “afgaande koning”. Daarna wordt de schietlijst gevolgd die eerder in de ochtend door loting is vastgesteld.
Beschermheer
“Voorheen was het gebruikelijk dat de zittende burgemeester van onze gemeente fungeerde als beschermheer. Het was voor ons en voor hem, een soort van ongeschreven regel. En ik moet zeggen dat alle zittende burgervaders die taak in de loop der jaren ook met verve hebben uitgevoerd. Nu, in de nieuwe Osse situatie, is het voor onze burgemeester een bijna onmogelijk opgave met de vele Gildes in haar gemeente. Vandaar dat we op zoek zijn naar een nieuwe Beschermheer. Je moet het meer zien als een eretitel. Er zijn weinig of geen verplichtingen. Wel wordt verwacht dat je het Gilde een “warm” hart toedraagt. Niks moet echt, maar alles mag. Aanmelden kan bij de Overheid , lacht Antoon.
Nieuwe Koning(in)
Degene die het laatste stukje vogel van de wiek schiet wordt de nieuwe Koning(in). Voordat de felicitaties los mogen komen, zal er eerst nog de controle van het laatste schot door de schietcommissie moeten plaatsvinden. Daarna volgt het beraad over de ‘waardig bevinding’, en de aanvaarding van het Koningschap en, na alle goedvindingen, de handwassing. Dan pas mogen de officiële felicitaties volgen. Daarna wordt de nieuwe Koning(in) staande met een voet op het vaandel, ingevendeld. Na afloop van het Koningschieten trekt het gilde naar het gildehuis voor de Erewijn en het aanbieden van het vat Koningsbier dat traditiegetrouw onder het uitspreken van zijn of haar ‘troonrede’ wordt aangeboden door de nieuwe Koning of Koningin.
Zondag 14 augustus, Koningschieten.
Het is een echte aanrader om aanwezig te zijn bij het geheel. Het bijwonen van de Plechtige Heilige Gilde Mis om 09.30 uur met de diverse ceremoniële Gildehandelingen zijn prachtig om aan te zien en te horen. Om 14.00 uur start het officiële Koningschieten bij Molen De Zeldenrust aan de Elzendreef. De entree is gratis. Voor een hapje en drankje wordt, onder de tonen van een gezellig muziekske, door de Gildeleden zorg gedragen. Bij de schietende Gildeleden is er een gezonde ‘onrust’ over wie het allerlaatste stukje van de wiek zal schieten en zich, nadat zij/hij “waardig” is bevonden, tot Koning mag laten kronen.