SCHIJNDEL – Jonge sterren stralen op 28 augustus in het centrum van Schijndel. Die dag wordt voor de 39e keer de Hartemèrt gehouden. Tal van jeugdige podiumkunstenaars laten daar tussen alle door bedrijven en verenigingen ingerichte kramen op vijf podia zien wat ze kunnen. ‘Young Stars Event’ is het thema van de mèrt dit jaar.
Door Wim Poels
Enkele jaren geleden is er een onderzoekje gedaan. Hartemèrt Schijndel stond in de top 3 van bekendste dorpsevenementen in de regio. Ze trekt meestal zo’n 25.000 bezoekers. Dat die gemiddeld al gauw drie uur blijven, tekent dat er veel te doen is.
“Al lang geleden liep ik eens naar de markt. Anderen kwamen terug. ‘Hoe was het?’ ‘Ach, zoals vorig jaar’, hoorde ik mensen zeggen. Toen besefte ik dat je moet veranderen. Dus kwam er een wisselend thema bij de Hartemèrt”, vertelt Ferry Tausch. De Citymanager van Schijndel is één van de tien mensen in de stichting die de Hartemèrt jaarlijks op touw zet.
Bezoekers zijn daardoor telkens weer nieuwsgierig. Hoe is de markt dit jaar ingericht? En voor de organisatoren wordt het nooit routine. “Een braderie organiseren, dat is niet zo’n toestand. Maar om steeds een nieuw thema te vinden en dat goed in te vullen blijft een uitdaging. Je begint met kijken wat het aanbod is. In dit geval: Er zijn nogal wat organisaties waar kinderen een cursus muziek, dans of toneel kunnen volgen en ook heel wat jongeren vormen op eigen gelegenheid een band. Ze doen dat om af en toe een voorstelling te kunnen geven. Dat podium bieden we ze graag”, vertelt Tausch.
Bovendien: komen de kinderen en hebben ze een leuke dag, dan hebben de ouders, opa’s en oma’s dat ook. Het totale aanbod op de Hartemèrt geeft een aardige afspiegeling van de Schijndelse samenleving.
Nog een leuke bijkomstigheid: Hartemèrt zorgt ook buiten en na het evenement voor synergie. In de aanloop naar de markt zijn er bijeenkomsten waar al die muziek-, dans- en toneelscholen bij elkaar kwamen. Ze moeten zondag immers samenwerken, al is het maar doordat ze het podium delen of dans en muziek gaan combineren. Op die manier worden er nieuwe contacten gelegd tussen instellingen/scholen die enigszins vergelijkbare culturele dingen doen.
Tausch geeft een voorbeeld. “We hadden enkele jaren geleden het thema “Boeren van Nu”. Mensen van verschillende zorgboerderijen raakten toen voor het eerst met elkaar in gesprek. Ze bleken dezelfde hordes tegen te komen en leerden van elkaar hoe ze te nemen. Nu werken ze nog steeds samen. Hoe het na dit jaar verder gaat kun je natuurlijk nog niet zeggen, maar wie weet ontstaat er hierdoor meer synergie in de cultuurwereld.”
De vakantie valt dit jaar erg laat. De markt valt altijd op de laatste zondag van augustus en daaraan willen de organisatoren in geen geval tornen. Meestal is die dag in de eerste weken van het nieuwe schooljaar, een moment van ontmoeting na de vakantie. Dit jaar loopt de schoolvakantie na Hartemèrt nog een weekje door. “Een enkele vast terugkerende bedrijven en verenigingen kunnen daardoor niet aanwezig zijn. “Maar daar staat tegenover dat we ook weer een aantal nieuwe interessante aanmeldingen hebben”, geeft Tausch aan.
Hartemèrt wordt op zondag 28 augustus gehouden in hartje Schijndel en Molenstraat en duurt van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.