27 juli 2016

‘Ik deed het nog niet voor een miljoen’

GEFFEN–De ronkende motoren, met en zonder zijspan, van de nieuw opgerichte motorclub ‘Health Angels” stonden op vrijdag 22 juli klaar voor een tourtocht met wel heel speciale bijrijders. De ‘bakjes’ van de zijspannen zijn vandaag gereserveerd voor de echte motorliefhebbers, de kenners bij uitstek. Kortom, de echte diehards, dus. MTC Healt Angels is een groep collega’s die een motorclubje hebben opgericht. Een mooi bijkomend feit is dat bijna alle bestuurders een bepaalde deskundigheid in huis hebben. Handig, mocht de adrenaline bij een van de bijrijders soms iets te hoog oplopen.

De stemming in de Heegt is, bij een aantal van de bewoners ietwat gespannen. Er staat een lang gekoesterde wens of misschien wel een pure uitdaging te wachten. Er zijn nu eenmaal van die diehards, en dat heeft niks met leeftijd van doen, die tot het uiterste willen gaan. De Heegt in Geffen kent ze ook. “Ohhh, rijden we dan naar Amsterdam en gaan we dan ook schuin door de bochten”, vroeg de 84-jarige mevrouw Vesters. Zij was de eerste bewoonster die meteen en vol enthousiasme tekende voor de rit. Conny Schuurmans (47) is de activiteitenbegeleider en vrijwilligerscoördinator van de Heegt. Ook Conny was meteen enthousiast voor de tourrit, mede vanwege het feit dat ook bij haar het motorvirus voelbaar is.

Health Angels

De tuin van de Heegt loopt langzaam vol met stoere mannen met helmen. Hun zware motoren met zijspan staan uitnodigend klaar. Een ongewoon beeld bij een verzorgingstehuis. Voor MTC Health Angels is het een terugkerend ritueel. De motorclub heeft niets van doen met de landelijk bekende Hells Angels, verre van dat. Health Angels zijn allemaal medewerkers van BabantZorg en GGZ Noord Oost Brabant, met motorrijden als hobby. Jaarlijks rijden ze in hun zorggebied, zo’n vijftien ritten met hoogbejaarden. In de zijspan wordt er plaats gemaakt voor de motorfanaten op leeftijd. Gaat het moeilijk, dan wordt er de til lift bijgehaald. Moet de rollator mee, geen probleem. Het zijn niet alleen de bewoners die genieten. De berijders stralen, zonder uitzondering, allemaal. Niets is hen teveel. In een aantal ritten wordt er een rondje Maasdonk gedaan. De thuisblijvers kijken vol ontzag naar de ‘waaghalzen’. “Desse da durft, ik dint nog nie vur un miljoen, nog ginins vur twee miljoen”, hoor je een bewoonster met enige bewondering in het puur Geffens zeggen.

Activiteiten

De motorrit is maar een van de vele activiteiten in de Heegt. Conny Schuurmans is verantwoordelijk voor een zinvolle creatieve dagindeling voor de bewoners. “Samen met een grote groep vrijwilligers is het de uitdaging om, vooral creatief, je te laten zien. Ik bedenk, voer uit en begeleid het geheel. En ik kan je zeggen dat ik daar reuze van geniet. Ik heb een prachtige job, al zeg ik zelf”, aldus Conny. De Heegt, nu is het nog een verzorgingstehuis. “Maar dat gaat veranderen, in de toekomst groeien we naar een verpleegtehuis met het zogenaamde ZZP (Zorg Zwaarte Pakket). Ik denk dat er voor mij dan ook wel veranderingen zullen zijn. Maar in principe blijft de basis hetzelfde ben ik van mening: zorg dragen voor een zinvolle dagbesteding”, zegt ze

Er is een uiteenlopend programma, dat varieert van bloemschikken tot een picknick op de hei en van het hebben van een vaste kookgroep tot de wandelvierdaagse. “Een groep vrijwilligers verzorgen van a tot z het kaartkienen, barakken, film en de bingo. Daar hoef ik niets aan te doen. De kookgroep, dat is echt gezelligheid troef hoor, kookt altijd op donderdag. Dat is vaste prik, het hele jaar door. De jongste deelnemer is 68 en de oudste is 94 jaar. Om half elf wordt er gestart. We maken een hoofd- en een nagerecht en ze doen alles zelf. Groente snijden, aardappels schillen, groenten wassen. Ik zelf sta aan het fornuis, puur voor de veiligheid. Na het nuttigen van de maaltijd doe we de afwas. Teiltje op tafel en indien nodig de rollators en rolstoelen eromheen…”, zegt een zichtbaar betrokken Conny Schuurmans.

De Vierdaagse

Zeer herkenbaar naar buiten en zeker niet minder ‘in het huis’ is de deelname aan de jaarlijkse wandelvierdaagse. Afelopen mei werd voor de derde keer in successie deelgenomen. Het concept is eenvoudig. Er is een zittende deelnemer en een lopende rolstoelduwer. Conny: “Het eerste jaar hadden we zeven bewoners aan de startstreep. Dit jaar met 15 deelnemers, een ruime verdubbeling. Daar horen wel zestig duwers bij. Het is wederom gelukt. Met heel veel enthousiasme zijn de kilometertjes weggeduwd. Echt top hoor”, zegt Conny. Op het traditionele blarenbal is iedereen letterlijk en spreekwoordelijk in de bloemetjes gezet.
“O ja. Kun je ook schrijven dat we een duofiets met trapondersteuning voor iedereen ter beschikking hebben”, roept ze nog snel. Natuurlijk doen we dat voor jou Conny. Info: conny.schuurmans@brabantzorg.eu

Foto's:


IIIIIIIIIIIIIIIIII0