19 juli 2016

HET RODE PAD

Heb je hem ook al gefietst.. Het nieuwe, rood getinte, fietspad van Oss naar Den Bosch of viseversa.. De weg wijzen aan een fietsende vreemdeling naar het centrum van Den Bosch of Oss is voortaan een fluitje van een cent. “Volg het rode pad maar, mevrouw of meneer. Het kan niet missen, een fluitje van een cent”.

De meningen over de noodzaak en vooral de ligging van het pad zijn vanaf het allereerste moment verdeeld. Maar als we daar over gaan twisten, over een bepaalde noodzaak dan ken ik er ook nog wel een paar. Wij, en dan spreek ik op persoonlijke titel, zijn wel content met het pad.

De doelstelling van het gehele project heeft natuurlijk wel een onderbouwde insteek, zegt de provincie, die de grote initiator is van dit alles. “Van auto naar fiets”, zeggen ze.

Het pad is dus voor de fietser, punt uit. De auto is op het rode pad, op een enkele kruising na, voor 99.9% ondergeschikt aan de fiets. Het enige wat er nu nog aan ontbreekt is een soort van opvoeding, qua gebruik aan deze of gene. Ook dat is een soort van gedragsverandering. En geloof me provincie, er is, voor wat dat betreft, echt nog wel werk aan de winkel.

Wij bijvoorbeeld, werden laatst bijna van onze sokken gereden op de Bredeweg bij de afdraai naar de Kouwe Noord in Geffen. Een automobiliste kwam met een behoorlijke gang vanuit den Berg, richting Geffen.En het ging dus echt maar net goed. In een flits zagen we ook nog haar boze blik en haar opgestoken vinger… Of ze wilde zeggen: Hoe durven jullie. “Ze zal wel niet weten dat het daar anders is geworden…”, mompelde men wederhelft, toen we even later van de schrik waren bekomen, nog ietwat verzachtend.

Een stukje duidelijkheid op een ander deel van het pad is misschien ook wel wenselijk. De Waterleidingstraat tot aan de rotonde bij de Binckhorst hebben ze tot een rode fietsweg omgebouwd. “Ut kost wa, mar dan hedde ok iets”.

Maar… Op het nieuwe rode asfalt is het, op elk moment van de dag, een drukte van belang met auto’s die allemaal heel erg veel haast hebben. De ervaring leert dat je als fietser beter het oude hobbelige fietspad, wat er nog steeds ligt, kunt gebruiken.. Daar voel je je als fietser echt veiliger, terwijl het eigenlijk omgekeerd zou moeten zijn.. Jammer.

“Ze rijden hier de vouwen uit je broek”, hoorde ik iemand mopperen… Is het gemopper terecht? Ik hoor het graag van u.

Foto's:


0