GEFFEN – Het bevrijdingsraam schittert weer in al zijn glorie boven de toegangsdeur van de Maria Magdalena-kerk in Geffen. Het is één van de vele restauratie projecten die Heemkundewerkgroep Vladerack op hun succesvolle lijstje mogen bijschrijven. “Het prachtige raam stond al een hele poos zeer hoog op ons verlanglijstje. Maar zoals bij veel van dit soort projecten was geld de bottleneck voor realisatie”, aldus Gerrit van den Helm en Frans Rovers van de actieve Heemkundewerkgroep.
Terugkijkend in de historie leert ons dat in de herfst van 1944 het raam vanwege beschietingen en het aanbrengen van explosieven zwaar beschadigd is geraakt. Na de tweede wereldoorlog is door de Geffense bevolking een nieuw raam geschonken ter herinnering aan de bevrijding. In de loop der jaren heeft vooral roestvorming in de zogenaamde ijzeren brugstaven, diverse glasdelen doen scheuren en breken. Ook de betonnen stijlen en ornamenten waren, mede door vocht- en weersinvloeden, gescheurd en verbrokkeld. “Het was de allerhoogste tijd om in te grijpen”, aldus, kenner bij uitstek, Frans Rovers.
Sponsoren
“De lokale omroep Vladeracken moest eind 2014, vanwege de herindeling een einde maken aan hun omroep activiteiten. Wij werden enorm verrast met een werkelijk geweldige donatie van de voormalige omroep. De gift fungeerde als een fundament voor onze zoektocht naar meerdere sponsoren. Natuurlijk kwam er van onze eigen vereniging ook een donatie uit ons spaarpotje, maar dat was bij lange na niet voldoende om de begroting sluitend te maken. En voordat de opdracht de deur uit kon en mocht, moesten we die financiële zekerheid hebben”, zegt Gerrit van den Helm.
“Het is vervolgens mooi om te zien en vooral te ervaren dat bedrijven, particulieren en instanties je een warm hart toedragen” zeggen de heren eensgezind. Eind 2015 was het beoogde bedrag bijeen en kon het startsein voor restauratie worden gegeven. “Dat was een mooi moment, weet ik nog” zegt Frans. De gulle gevers die het totale begrotingsgeld van zeventien duizend euro bijeen brachten wil voorzitter Gerrit van den Helm, tijdens de inzegening van het raam officieel wereldkundig maken.
Glazenier
Het verwijderen van het raam moest professioneel gebeuren. Het raam was ingemetseld met een zeer harde specie. De demontage was een enorme klus waarbij het bovendien onoverkomelijk was dat er ook glas van het geheel is stuk gegaan. “Maar dat was niet het enige probleem waar wij en onze glazenier mee werden geconfronteerd. In totaal moesten er 154 deeltjes worden vernieuwd en 36 stuks, die door spanningen waren vervormd, in de oven worden gevlakt”, zegt Frans Rovers. “Daarnaast waren er in de loop der jaren sterke verontreinigingen en vele zogenaamde glasfouten. Glas wat te dik was voor het gebruikte loodprofiel wat dan vervolgens op maat moest worden ‘eknabbeld, volgens de glazenier. Foute zettingen waren er, en glas waar de brandschildering aan de verkeerde zijde was aangebracht. “Het zijn maar een paar voorbeelden van het geheel na een grondige inventarisatie door onze Glazenier, de heer Martien van Heesch uit Appeltern. Hij verkreeg van ons, na offerte, de opdracht. Een groot pluspunt aan de toekenning daarvan was de positieve en vooral deskundige ervaring die we met hem hadden opgedaan ten tijde van de restauratie van het Aloysius raam”, aldus de heren.
Opdracht
De opdracht aan de glazenier was: “Een complete restauratie. Zo veel mogelijk herstelwerk en indien dat onmogelijk was, vernieuwen”. De montanten (de stenen stijlen in een kerkvenster) moesten compleet worden vernieuwd, de ijzeren brugstaven vervangen in koper en het geheel diende voorzien te worden van beschermend gelaagd glas. Het verwijderen van het gehele raamwerk was, mede door de keiharde beton, al een gespecialiseerde klus. De restauratie heeft ruim 4 maanden in beslag genomen en terecht mag worden gezegd dat er wederom een staaltje van vakwerk is afgeleverd door zowel de glazenier alsmede aannemer van Dinther uit Schaijk die zorg heeft gedragen voor demontage, montage en vervanging van de montanten, brugstaven en dekstrips.
Inzegening
Zondag 5 juni aanstaande wil Heemkundewerkgroep Vladerack na de viering van 09.30 uur, samen met de parochie, sponsoren, werkers, gemeente, heemkunde en overige genodigden/belangstellenden aandacht besteden aan de realisatie van het geheel. Aan het einde van de viering zal Pastoor David van Dijk het raam inzegenen. De voorzitter, Gerrit van den Helm, zal ingaan op het verloop en de uiteindelijke totstandkoming van de restauratie. “Graag wil ik tijdens deze presentatie onze sponsors persoonlijk bedanken. Zonder deze groep welwillende mensen, die steeds maar weer voor ons klaar staan, zijn wij tot niets in staat. Onze dank daarvoor is groot”, aldus Gerrit van den Helm.