Op uitnodiging van Heemkundekring Schijndel geeft Chris Will op maandag 23 mei in ’t Spectrum een boeiende dialezing over De Nieuwe Hollandse Waterlinie.
In het rampjaar 1672 brachten geïmproviseerde inundaties en schansen de opmars van de Franse overmacht tot stand. Dit succes werd de basis voor de Hollandse Waterlinie als hoofddefensielinie van Nederland. Door optimaal gebruik te maken van onder water gezette polders en forten op doorgaande wegen kon met een klein aantal verdedigers een groot gebied veiliggesteld worden. In de negentiende eeuw werd dit militaire en waterstaatkundige verdedigingsstelsel tot in de perfectie uitgewerkt. De aanleg en de ontwikkeling van de 85 kilometer lange linie heeft grote gevolgen gehad voor de infrastructuur en het landschap van Midden Nederland. Nu rest een nog grotendeels groen en open landschap aan de oostkant van de Randstad.
Watermanagement
Verdedigen met water is van alle plaatsen en alle tijden, maar water eeuwenlang als hoofddefensie voor een heel land gebruikten is uniek. De Hollandse Waterlinie (1590-1951) is een typisch Nederlands verdedigingsmiddel, waarbij watermanagement een belangrijke rol speelt. Onze oervijand, het water, kan soms ook als bondgenoot fungeren. Het concept, de geschiedenis en de herontwikkeling van de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie komen uitvoerig aan de orde in een rijk geïllustreerde PowerPoint lezing. De Linie was ca. 85-km lang en zo’n 5-7 km breed. In het zuiden sloot de Waterlinie via het Land van Heusden en Altena aan op de Zuiderwaterlinie. Nu is dit post-militaire Waterlinielandschap het grootste rijksmonument van Nederland en staat op de shortlist voor UNESCO Werelderfgoed.
Chris Will (1953) is kunsthistoricus met als specialisatie militaire architectuur. Hij was 20 jaar werkzaam bij Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Sinds 2008 werkt hij voor het Nationaal Project Nieuwe Hollandse Waterlinie, dat zich bezighoudt met behoud en herontwikkeling van de waterlinieforten en het post-militaire landschap. Will was nauw betrokken bij de totstandkoming van het Waterliniemuseum Fort bij Vechten bij Bunnik. Zijn boek Sterk Water. De Hollandse Waterlinie is een standaardwerk over dit typisch Hollandse verdedigingsmiddel.
De lezing in ’t Spectrum begint om 20.00 uur. Niet-leden zijn ook van harte welkom. Aan hen wordt een vrijwillige bijdrage van € 2,00 per persoon gevraagd.