Mijn favoriet voor een, al dan niet zonnige, zondagmiddag is toch echt het dronken kippetje. Ook wel bekend als “de bierkip”, “kip op blik” of “de Beer-bird”.
Het is maar net hoe je het wilt noemen, maar het idee blijft hetzelfde. Zet een kip op een blikje (gevuld met bier, rum, appelcider, witte wijn of een ander lekker drankje), lekkere kruiden erop en op de BBQ met het gevaarte.
Hoewel deze bereiding natuurlijk ook goed in de oven kan, is wat mij betreft de beleving en de smaak van de BBQ toch echt wel beter. Ik gebruik gewoon een oude kolen-BBQ met een deksel, wel een met voldoende ruimte zodat je indirecte warmte hebt. Meer heb je niet nodig om zo’n heerlijk mals kippetje klaar te maken.
Een thermometer is overigens wel makkelijk, zodat je exact weet wanneer de kip op zijn best is. Voor een kip is een kerntemperatuur van 73-75 graden perfect, de kip is gaar, maar nog wel lekker sappig.
Je kunt de kip natuurlijk gewoon op een blikje zetten en zorgen dat het stabiel op de BBQ staat, maar er zijn ook speciale houders te koop voor extra stevigheid: De ‘Beer-bird’! Hierin staat het blikje vast en kan de kip geen kant meer op. Er zijn vele varianten mogelijk wat betreft de kruiden die je kunt gebruiken. Hieronder zal ik het recept geven voor mijn eigen favoriet.
Benodigdheden:
1 x Scharrelkip of maiskip
1 Blikje gevuld met trappisten dubbel bier
Voor de marinade:
50 ml Honing
50 ml Ketjap
1 el Olie
1 el Mosterd
Peper
Grof zeezout
Rozemarijn
1 tl paprikapoeder
Bereiding:
Breng 1,5 uur voor bereiden de BBQ alvast op de gewenste temperatuur. Tussen de 170 – 180 graden zorgt voor het beste resultaat. Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar en smeer de kip hier helemaal mee in. Zorg dat alle delen van de kip goed bedekt zijn door de marinade, hierdoor krijg je een lekker knapperig korstje.
Zet de kip op het blikje, en plaats het geheel in het standaard op de BBQ. Zorg dat het blikje niet helemaal vol zit. Dus neem zelf alvast een flinke slok of gebruik een scheut voor bij de marinade voor extra smaak.
Na ongeveer 1,5 uur is de kip gaar. Dit ligt een beetje aan de temperatuur van de BBQ. Het beste kan je een thermometer gebruiken om de temperatuur van de kip te meten, bij 73-75 graden is de kip gaar.