GEMERT-BAKEL – De datum was al bekend, maar nu is ook de locatie definitief. De Burgertop Gemert-Bakel (G1000) wordt op 4 juni 2016 gehouden in Sporthal Molenbroek in Gemert. Omdat de organisatie merkt dat er nog veel vragen zijn over de top, beantwoordt zij in dit artikel de meest gestelde.
Wat is de Burgertop precies?
De G1000 is een Burgertop om erachter te komen wat inwoners belangrijk vinden voor hun gemeente. Dat gebeurt doordat maximaal 1000 inwoners met elkaar in gesprek gaan; 700 door loting genodigde Gemert-Bakelnaren, 100 werkgevers en ondernemers, 100 ‘vrije denkers’ en 100 mensen van de overheid bepalen samen wat de onderwerpen zijn van deze dag, werken deze uit en zoeken naar oplossingen. Aan het eind van de bijeenkomst bepalen zij wat er met de uitkomsten gebeurt. En ligt er een manifest met de tien belangrijkste onderwerpen.
Waarom een Burgertop?
Inwoners van Gemert-Bakel barsten van de ideeën, ervaringen en expertises die allemaal kunnen worden ingezet om de gemeente te verbeteren. Tijdens de Burgertop gaan we hierover samen in gesprek en geven vorm aan de samenleving die wij wensen. Zo creëert de Burgertop een aanvulling op de democratie.
Wie organiseert de Burgertop?
De Burgertop is een burgerinitiatief en wordt georganiseerd voor, door en met burgers uit Gemert-Bakel. De initiatiefnemers zijn allemaal vrijwilligers. De top staat geheel los van de politiek.
Waarom niet alleen met burgers?
Om ideeën te kunnen uitvoeren heb je de hele gemeenschap nodig. Dus niet alleen burgers. Daarom schuiven naast de gelote burgers, ook mensen van de overheid (ambtenaren en raadsleden), ondernemers en vrije denkers aan.
Hoe ziet de dag van 4 juni eruit?
Iedereen wordt ’s ochtends verwelkomd met koffie, thee en iets lekkers. Om 10.00 uur gaat men groepsgewijs aan tafel. Onder deskundige begeleiding bepalen de deelnemers mee de agenda van deze G1000 Burgertop. Samen worden onderwerpen en ideeën besproken ter verbetering van Gemert-Bakel. Al deze ideeën worden digitaal verzameld en zo komen er tien onderwerpen die het meest genoemd zijn. Na de lunch zijn de tafels verdeeld in onderwerpen die ‘s ochtends benoemd zijn. Deelnemers mogen zelf kiezen bij welk onderwerp ze aanschuiven. Er worden concrete voorstellen uitgewerkt en aanbevelingen gedaan. Alle deelnemers mogen stemmen op het voorstel dat zij het beste vinden. De tien voorstellen waarop het meest gestemd is, vormen een manifest.
Wat levert de Burgertop op?
Uiteindelijk levert de dag plannen op waar deelnemers, als ze dat willen, samen met anderen mee aan de slag kunnen gaan. Daarnaast komen er tien aanbevelingen voor de gemeenteraad.
Wat gebeurt er met de uitkomsten van de Burgertop?
De uitkomsten worden tijdens en na de Burgertop verder uitgewerkt. Dit gebeurt onder meer bij vervolgbijeenkomsten. Tijdens die bijeenkomsten worden deelnemers begeleid om een vervolg te geven aan de uitkomsten. De organisatie bemoeit zich niet met de inhoud, maar faciliteert en begeleidt enkel.