GEFFEN – Ieder jaar krijgen zes inwoners uit de gemeente Oss een Gouden Oogappel. Zij krijgen deze onderscheiding voor het vele vrijwilligerswerk dat zij doen. De oogappel is een gouden speld in de vorm van een appel met een diamantje. Bij de Gouden Oogappel hoort een oorkonde en een waardebon van 250 euro. In 2015 ontving Ferrie Verhoeven, als allereerste Geffenaar van de gemeente Oss, uit handen van wethouder Kees van Geffen deze prestigieuze onderscheiding. Het getoonde vrijwilligerswerk van de genomineerde loopt als een dikke rode draad door het geheel.
Geffen kent zijn of haar Geffenaar van het Jaar. Sinds 1994 wordt jaarlijks, voorafgaand aan Effe noar Geffe, de Geffenaar gekozen. Alle Geffense instellingen, organisaties en verenigingen mogen drie personen voordragen. Een speciaal comité beslist wie uiteindelijk deze titel in de wacht sleept. Verkozen worden tot Geffenaar is een grote eer waar alle titelhouders, zonder uitzondering, enorm trots op zijn. Intussen zijn er maar liefst 22 Geffenaren die deze prachtige titel mogen dragen. Elk jaar opnieuw kijkt iedere actieve vrijwilliger met een echt Geffens hart uit naar het bezoekje van de voorzitter die komt vertellen dat hij of zij is uitverkoren tot de nieuwe Geffenaar van het jaar. Sinds de samenvoeging van Geffen met Oss is er automatisch de prestigieuze onderscheiding, De Gouden Oogappel voor de vrijwilliger uit de gemeente Oss, aan het rijtje toegevoegd.
De Gouden Oogappel
De Gouden Oogappel mag worden gezien als een bijzonder prestigieuze prijs. De gouden speld met een heuse diamant staat puur voor een “belangenloze inzet voor anderen”. Zorg dragen voor de medemens. Zeker in deze hectische en vooral snelle wereld om ons heen is het, voor wie dan ook, een groots compliment waardig. De praktijk leert bovendien dat deze groep mensen juist het liefst zonder op te vallen op de achtergrond hun werkzaamheden doen. Vandaar de dringende oproep aan u om juist deze mensen de welbekende ‘pluim op de hoed’ te geven in de vorm een aanbeveling voor de Oogappel, een oorkonde en een waardebon. Opgemerkt dient te worden dat De Gouden Oogappel alleen kunt ontvangen voor vrijwilligerswerk in de gemeente Oss. Het is dus geen onderscheiding bij een afscheid van vrijwilligerswerk, de vrijwilliger blijft na ontvangst actief in het vrijwilligerswerk. Bovendien telt mantelzorg niet mee in de beoordeling. Voor alle overige regeltjes en bijzonderheden: zie de website: www.oss.nl/goudenoogappel
Wie verdient de Oogappel
In principe is de Oogappel, voor iedereen. Individueel of vanuit een vereniging, alles is mogelijk. Het moge duidelijk zijn dat het vrijwilligerswerk in deze centraal staat. Een mooi voorbeeld is het verzoek wat de commissie ontving van een inwoner uit de gemeente: “Mijn buurvrouw is altijd in de weer voor anderen. Ook voor onze seniorenvereniging maakt ze wekelijks heel erg veel tijd vrij. Ik ben van mening dat ze daarvoor wel eens in het zonnetje gezet mag worden”, schreef een mevrouw aan de gemeente Oss. Hebt u ook zo’n familielid, buur, vriendin, vriend die altijd klaar staat? Iemand die veel energie en tijd stopt in vrijwilligerswerk? Geef ze op voor een Gouden Oogappel. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet een vrijwilliger wel in de gemeente Oss wonen of het vrijwilligerswerk in de gemeente Oss uitvoeren.
Iemand voordragen
Kent u iemand waarvan u vindt dat hij of zij in aanmerking komt voor een oogappel, dan kunt u het aanmeldingsformulier invullen wat u op de site kunt downloaden. U kunt deze ook rechtstreeks mailen naar goudenoogappel@oss.nl. Geef duidelijk aan om wie het gaat. Maar vooral, waarom deze persoon een oogappel verdient. Hoe meer informatie u over deze persoon kunt doorgeven stuurt, hoe beter het is en hoe meer kans hij of zij misschien wel maakt op de onderscheiding. In totaal ontvangen zes personen uit de gemeente Oss een Gouden Oogappel.
Bedankavond vrijwilligers 2015
Op vrijdag 9 december 2015 is in theater De Lievekamp de jaarlijkse bedankavond voor vrijwilligers. Ook dit jaar biedt de gemeente Oss vrijwilligers een leuke voorstelling aan en maken we de vrijwilliger van het jaar bekend.
Alle organisaties en verenigingen in de gemeente Oss kunnen zich inschrijven voor kaarten voor de bedankavond. Zij kunnen voor hun vrijwilligers maximaal vijf kaarten aanvragen. Dat kan via het bestelformulier (zie de website). Om iedereen een eerlijke kans te geven de voorstelling bij te wonen, verdelen ze de kaarten volgens een systeem van loting. Daarna sturen ze de kaarten naar de vereniging of organisatie. Zijn er na de loting nog kaarten over, dan verdelen ze deze over de grote verenigingen die veel vrijwilligers hebben.
Overige bijzonderheden: www.oss.nl/goudenoogappel