Wie het leuk vindt om in de bossen te wandelen, maar wel eens meer wil zien dan bomen, struiken en een verdwaald konijntje kan op zondag 6 maart vanaf de Schaapskooi in Wijbosch op pad met jager Henk Sterks uit Schijndel. Tijdens een tocht door de bossen laat hij iedereen de (wild)sporen zien van de dieren die er leven. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.
Door Wendy van Lijssel
Henk Sterks uit Schijndel jaagt al 53 jaar op (ree)wild en is een natuurliefhebber pur sang. Iets wat mogelijk een beetje tegenstrijdig klinkt, maar volgens Henk zijn juist jagers degenen die het meest genieten van de natuur. En is dat een must omdat ze anders ook niet op een goede manier aan wildbeheer kunnen doen. Dat betekent dat geen enkele jager zomaar met zijn geweer het bos ingaat om lukraak dieren af te knallen. Er hangen immers veel regels aan de jacht en er is een uitgekiend beleid. Dat moet ervoor zorgen dat er balans blijft in het aantal dieren dat met elkaar in het bos leeft. Alleen aan de hand van onderzoek en aantallen mag er gejaagd worden. Nogmaals met inachtneming van een hele serie regels.
Naast jager is Henk al 25 jaar aangesloten bij het Natuur en Milieu Centrum (NMC) in Schijndel. “Als jager ben je vooral bezig met wild, maar ik wilde destijds ook al meer weten van de natuur in het algemeen. Vervolgens heb ik talloze NMC-lezingen bezocht over allerlei onderwerpen. Daar heb ik veel van geleerd”, vertelt Henk opgewekt.
Kennis en ervaring
De opgedane kennis samen met zijn praktijkervaring als jager resulteerde erin dat hij tien jaar geleden onder de vlag van de NMC begon met het zogenaamde ‘Wandelen met de jager, op zoek naar wildsporen’. Iets wat Henk vanaf dat moment jaarlijks doet. Zo ook zondag 6 maart. Samen met natuurkenner Jan van Kessel, die volgens Henk heel veel weet van planten en vogels, vertrekken ze om 10.00 uur vanaf De Schaapskooi met iedereen die meer wil zien dan bomen, struiken en een verdwaald konijntje. “We gaan op zoek naar wildsporen, dus alles wat met dieren te maken heeft zoals braakballen, plukplaatsen, pootafdrukken, keutels en sterrenschot”, aldus Henk. Het grote vraagteken bij kreet wordt door hem direct uitgelegd: “Als een reiger een kikker opeet, braakt deze de eventuele eitjes van die kikker uit. Dat noemen ze sterrenschot.”
Veelomvattend
Het is natuurlijk niet het enige. De natuur is veelomvattend en mits je er oog voor hebt, is er veel te zien. “Als we bijvoorbeeld het karkas van een houtduif vinden is goed te zien wie het vlees opgegeten heeft. Een roofvogel trekt de pennen uit de vogel en een vos bijt het dier de nek af. Dat zijn zaken waar ik mensen op wijs. We letten op sporen op de grond, in bomen en struiken. Een ree heeft klieren in zijn gewei. Daar veegt hij mee tegen bomen. Ook dat kan je terug vinden”, vertelt Henk.
Wat en hoeveel er te zien zal zijn ligt aan het weer. “Het mooiste is het als het eerst flink geregend heeft en het aansluitend een paar dagen droog is. De plassen zijn dan net droog en dieren die er dan overheen lopen, laten mooie sporen na. Ik ken veel pootafdrukken, alleen het verschil tussen een konijn en haas of alle verschillende vogels zijn voor mij ook niet te onderscheiden. Als het overigens de hele nacht geregend heeft, dan zijn er de volgende dag nauwelijks sporen te vinden”, laat Henk eerlijk weten.
Enkele kilometers
Deelname aan de wandeling kost niets. Gevraagd wordt wel om goede wandelschoenen of laarzen aan te trekken. Onderweg is er gelegenheid voor het stellen van vragen die Henk en Jan zo goed mogelijk beantwoorden. Hoewel de tocht anderhalf tot twee uur zal duren, gaat het slechts om het afleggen van enkele kilometers. Ondanks dat hij al tien jaar deze wandelingen verzorgt heeft Henk er zin in. “Ik wil graag dat mensen bewust worden wat ze allemaal tegenkomen in de natuur. Die is echt prachtig, als je er maar oog voor hebt.”