De gemeente en Energie Coaoperatie Schijndel hebben vorige week donderdag de samenwerking voor het project Zonnepark Schijndel bekrachtigd. De energiecoaoperatie krijgt voor een periode van 15 jaar het opstalrecht van het dak van de gemeentewerf. Op dat dak worden binnenkort 224 zonnepalen gelegd waarvan de opbrengst verkocht zal worden als Schijndelse Stroom. Wethouder Bart Claassen noemde het project “echt bijzonder”.
Medio maart legt Swinkels Elektro alle panelen op het dak waarna de stroomopwekking kan beginnen. De panelen zijn gefinancierd door tientallen Schijndelaren die met een investering van 300 euro per paneel het project mogelijk hebben gemaakt. Zij krijgen indien gewenst ook voorrang op het afnemen van de Schijndelse Stroom. “Eigenlijk is dit maar een klein projectje, maar het is een echt pilotproject voor het verder verduurzamen van Schijndel”, aldus Erik Boon van Ostade, bestuurder van Schijndelstroom bv. Deze bv is opgericht om het zonnepark bij de gemeentewerf en andere dergelijke initiatieven te exploiteren en faciliteren. Energie Coaoperatie Schijndel is enige aandeelhouder en eigenaar van Schijndelstroom bv.
Burgerinitiatief
Wethouder Bart Claassen ondertekende het contract, samen met de bestuursleden van de energiecoaoperatie en de bestuurders van Schijndelstroom bv. “Ik ben een trots bestuurder en een trots afgevaardigde van de gemeente Schijndel. Ook ben ik trots op de Schijndelaren die in dit project participeren”, aldus de wethouder. “Volgens mij hebben we echt de best geprofessionaliseerde energiecoaoperatie van Brabant.” De gemeente is vanaf het begin al nauw betrokken bij de plannen van de coaoperatie, die bestaat uit burgers die al het werk vrijwillig verrichten. Claassen: “Dit is de manier waarop wij Schijndel willen verduurzamen: niet met initiatieven vanuit de overheid, maar met plannen van onderop: burgerinitiatieven. Wat wij in Schijndel momenteel doen, ook met de actie Schijndel Isoleert, is echt uniek. Dat zie ik in geen enkele andere gemeente.”