30 januari 2016

Huppeldurskes laoten de Pomp Schuimen in Schorsbos

Sinds enkele jaren wordt de optocht in Schorsbos opgefleurd door een groep dames die als De Huppeldurskes goede sier maken. Meedoen is belangrijker dan winnen. Al doet het resultaat er wel toe, want van het eventuele prijzengeld wordt de vette hap na afloop van de parade betaald. Ook dit jaar laoten zij de Pomp weer Schuimen.

Bernadette van Veghel uit Schijndel heeft het ‘optocht-virus’. Iets wat ze opliep toen ze als kind talloze malen onder de vlag van De Instuif (een voormalige jongerensoos red.), deelnam aan de optocht in Schorsbos. Hoewel ze als middelbare scholier afhaakte en dacht haar kwaaltje onder controle te hebben, bleef het onder de oppervlakte sudderen en bleek het chronisch. “Ik wilde wel meedoen, deed wel eens pogingen, maar kreeg destijds niemand zover om in te haken”, stelt ze vast. Carnaval vieren deed ze wel en optochten kijken ook. In haar eigen woonplaats en overal in de regio. Tot haar schrik zag ze dat het aantal deelnemers in eigen dorp een aantal jaren geleden terugliep. “We stonden te kijken en mensen beklaagden zich dat er te weinig voorbij kwam. Op dat moment nam ik het besluit om naog een keer te proberen om mensen bij elkaar te halen om een jaar later mee te doen om zo de optocht te vullen”, vertelt ze.

Bernadette is niet alleen een feestvierder pur sang. Ook wandelt ze graag en veel. Haar wandelmaatjes waren de eersten die zich voor haar karretje lieten spannen en in del loop van 2013 lobbyde ze er zo nog een aantal dames bij. Alleen vrouwen want; “Onze mannen houden wel van een pilsje in de kroeg maar niet van optocht lopen. Dat hoeft ook niet, want het is heel gezellig met allemaal vrouwen onder elkaar”, aldus Bernadette stralend.
De Huppeldurskes werden geboren. Een pijnloze bevalling die na een aantal genoeglijke bijeenkomsten leidde tot een eerste deelname in 2014. “We hadden geen strak, vastomlijnd plan. We deden op geheel eigen wijze, eigenwijs mee, refererend aan het thema toen. Als ik nu terugkijk zie ik dat het een zooitje ongeregeld was”, lacht Bernadette waarbij ze eraan toevoegt; “Voor mij kwam echter wel een droom uit.” Saillant detail is dat mannen die ‘buitengesloten’ werden, wel nodig waren voor het timmeren van een wagentje. Iets dat zij, indien ze alstublieft maar niet mee hoefden te lopen, ook deden. Bernadette guitig: “Peter, echtgenoot van een van onze durskes, heeft al twee keer onze kar getimmerd. Wij hoefden ‘hem’ alleen te versieren en dan doel ik op de kar.”

Ondanks het rommelige karakter wisten ze in 2014 toch een 18e plek te scoren. “We zijn met het prijzengeld naar De Kafmolen gegaan, hebben ons buikje rond gegeten en ons prijzengeld op de toonbank gelegd. Het eten was op en de verdiensten waren te weinig. De eigenaar was echter zo aardig om ons te sponsoren”, meldt Bernadette.
Vanaf dat moment is daat waar de dames voor lopen want het hoeft geen betoog dat het ‘succes’, in deze letterlijk, naar meer smaakte. “Het is just for fun aen voor een vette hap na afloop”, aldus Bernadette. Uiteraard stonden De Huppeldurskes daarom verleden jaar wederom aan de start. Dit keer was er dieper nagedacht over hun bijdrage. “Het was naog leuker dan de eerste keer. We waren meer een eenheid en liepen de optocht zingend met een zelfgemaakt lied. We werden 5e en ons prijzengeld was dusdanig dat zelfs de mannen na afloop mee konden eten”, lacht Bernadette.

De Huppeldurskes zijn ook dit jaar in aantal gegroeid. Naast Bernadette huppelen ook Mariaette, Jetty, Gonny, Margot, Marja, Vera, Henriaette en Annelies mee. De dames doen niet moeilijk en laten weten ook dit jaar een heel skon liedje gemaakt te hebben dat linkt aan het thema; Schorsbos laot de Pomp Schuimen. Dames die willen toetreden, mits er een klik is met de rest, zijn daarbij van harte welkom. Bernadette: “We hoeven niet heel groot te worden, maar als er elk jaar aeaen leuke dame toevoegt, ben ik al een tevreden mens.” Dan: “Dit is niet zomaar leuk. Het is aecht fantaastisch!”

Meelopen voor de lol en een vette hap

Foto's:


S