De rijkdom en verbeeldingskracht van het werk van Jheronimus Bosch zal dit jaar, vijfhonderd jaar na zijn dood, veel bezongen worden. De Bossche schilder wordt geëerd met een grote overzichtstentoonstelling in het Noord-Brabants Museum in Den Bosch. Daarnaast zijn er tal van manifestaties, evenementen en lezingen.
Door Jan van Alphen
Het Boschjaar gaat ook in Schijndel niet ongemerkt voorbij. De Kulturele Evenementen Groep koos voor een indirecte benadering. In de KEG-expo is de komende tijd een tentoonstelling te zien van Pepijn van den Nieuwendijk. In schilderijen, keramiek en gouaches laat hij zijn fantasie de vrije loop. Je zou kunnen zeggen dat hij daarmee goed past in het Circus rondom Bosch, het project dat het hele jaar door op een luchtige manier het werk en het gedachtegoed van de schilder belicht, alsmede de tijd waarin hij leefde, de Middeleeuwen. Zoals de Bossche schilder de toeschouwer meeneemt in zijn eigen wonderlijke en bizarre wereld, zo doet Pepijn van den Nieuwendijk dat nu.
Daarbij laat hij zich inspireren door sprookjes en mythologische verhalen, maar ook door de hedendaagse beeldcultuur. Het resultaat is een wondere wereld vastgelegd in schilderijen en keramiek, zoals de Laatste Mammoet, de Woodman’s Journey en Tinman’s harteloze strijd. Een wereld bevolkt door wezens met menselijke of dierlijke trekken, maar volslagen uniek.
Artist in Residence
Een verblijf als artist in residence in China leverde onder meer de aandoenlijke Fuping bird op. China inspireerde Van den Nieuwendijk, zoals de barokke rijkdom van beelden als de Drakenkeizer en de Laatste Mammoet laat zien.
Op de galerij in ’t Spectrum staan ook vier tafels met puzzels van schilderijen van Jheronimus Bosch. Bezoekers mogen zelf De Hooiwagen, De Marskramer of De Tuin der Lusten in elkaar te zetten. Een uitnodiging waaraan zo te zien regelmatig gehoor wordt gegeven.
De tentoonstelling in de KEG-expo is te zien tot en met 5 maart.