Wie zich afvraagt wat je zoal van echte schapenwol kunt maken kan, het beste in gesprek gaan met Rinske Gravelijn uit Sint-Oedenrode. Zij is twee keer in de week te vinden in de Hop-est bij de Schaapskooi in Schijndel en geeft er les aan jongeren, verzorgt demonstraties spinnen aan passanten en workshops vilten. Allemaal met wol. Ze is op zoek naar mensen die het ‘vak’ willen leren of al beheersen en mee willen denken over de ontwikkeling van meer (hippe) wolproducten. Verder is er op donderdag 10 december vanaf 13.30 uur een workshop vilten met kerstlichtjes, waar iedereen zich voor kan aanmelden.
Rinske was 25 jaar actief als docente textiele werkvormen. Ze weet dus vanuit haar voormalig vakgebied hoe zij iedereen op een leuke manier kan leren om met bepaalde materialen te werken. Zo ook met wol. Rinske is er dol op. Toen ze circa tien jaar geleden eens bij De Schaapskooi aanwaaide, kwam ze er tot haar verbazing achter dat er daar eigenlijk niets mee gedaan werd. “Ze zaten hier synthetische watjes op tekeningen te plakken, terwijl er wol in overvloed was. Vervolgens heb ik voorgesteld om daar mee te gaan werken”, vertelt ze opgewekt.
Ze maakte enige proefjes met de wol die voorhanden was, vormde een plan van aanpak en wist in al die jaren haar kennis, maar ook haar eigen vaardigheden te ontwikkelen. Intussen heeft ze een vast onderkomen in de Hop-est, waar ze elke dinsdag en donderdag te vinden is. “Ik geef les aan leerlingen van het Fioretti College. Die leer ik bijvoorbeeld kaarden. Dat is iets wat je moet doen voor je de wol kunt spinnen. De vezels van de wol worden ontward met een kaardmolen. Een rad met stalen punten waar de wol doorheen gaat. Met kaarden verdwijnen de laatste restjes vuil waarna er eigenlijk direct gesponnen kan worden”, legt Rinske uit.
Dat kan dan weer op de spinnewielen die er staan. “Er is hier wol voorhanden van de Schoonebeker, het Veluws-, Drents- en Kempische heideschaap, het Mergellandschaap en de Zwartbles. Het zijn allemaal verschillende wolsoorten waarmee van alles gemaakt wordt”, aldus Rinske. Daarnaast is ze actief met vilten. Daarbij wordt de wol, na het kaarden, ingewreven met warm water en zeep. Door voortdurend te kneden wordt het water uit de wol geperst en ontstaat vilt waar ook creatieve zaken mee gemaakt kunnen worden zoals sloffen, (kunstzinnige) kleden, inlegzooltjes en meer.
Iets wat op donderdag 10 december in ieder geval op het menu staat. In aanloop naar kerst gaat Rinske een workshop vilten met kerstlichtjes verzorgen. De bedoeling is om ‘lampenkapjes’ te gaan maken aan een snoer met kerstboomlichtjes. De kosten voor deelname zijn € 7,50 p.p. exclusief genoemde verlichting. Die dienen deelnemers zelf mee te brengen. De middag start om 13.30 uur.
Rinske hoopt dat er mensen zijn die deze middag, net als zij, de liefde voor wol, vilten en spinnen oppikken en mee instappen om samen met haar na te denken over het ontwikkelen en uitvoeren van nieuwe (hippe) wollen artikelen. “Het zou fijn zijn om met meerdere mensen te zijn. Ik kan niet alles alleen”, stelt ze simpel vast. “Ook mensen die nu nog niet kunnen vilten of spinnen mogen zich melden want ik ga hen alles leren.” Voor informatie of aanmelden voor de workshop of als vrijwilliger rinske-liedia@hotmail.com of tel 06-15526615. Er kunnen maximaal 10 mensen deelnemen aan de workshop dus het is raadzaam om snel aan te melden.
Spinster op zoek naar hippe wollen artikelen