16 december 2015

Radioloog Frank van Oorschot neemt afscheid van Bernhoven

UDEN – Radioloog Frank van Oorschot neemt op 7 januari afscheid van de collega’s in Bernhoven. Hij heeft dan 26 jaar in Bernhoven gewerkt. “Met veel plezier”, zegt hij daarover. Dat werkplezier heeft voor hem alles te maken met de goede samenwerking met zo veel betrokken vakmensen in Bernhoven. Maar ook de contacten met patiënten waren voor hem waardevol.

Na zijn studie geneeskunde in Groningen, voltooide Van Oorschot zijn artsenexamen aan de VU in Amsterdam. Hij complementeerde zijn opleiding met een huisartsenopleiding, maar koos uiteindelijk voor de radiologie. In 1990 begon hij als radioloog in het toenmalige St. Josephziekenhuis in Veghel.
Radiologie is een echt kijkvak waarbij de radioloog ziekten of aandoeningen die in beeld worden gebracht moet verbinden aan de patiënt. Natuurlijk brengt de radioloog een belangrijk deel van zijn tijd door met kijken naar en interpreteren van de beelden die hij ziet. Maar radiologie is meer dan dat. Van Oorschot ziet radiologie als een dienende functie aan specialisten, huisartsen en niet in de laatste plaats aan de patiënt.

Interventieradiologie

De radioloog voert beeldvormend onderzoek uit zoals MRI, CT-scans of echografie. Maar hij doet meer. Zo voert de radioloog biopsieën uit, behandelingen waarbij weefsel voor nader onderzoek wordt weggenomen of interventieradiologie. Dotteren is een daarvan bekende vorm, maar ook bepaalde puncties of het uitvoeren van drainages behoren tot de interventieradiologie. De voortschrijdende techniek in de radiologie noemt Van Oorschot revolutionair. “Het platte zwart-wit beeld op de ouderwetse lichtkast is een driedimensionaal beeld op de computer geworden. Met een muisklik scrollen wij door het menselijk lichaam.”
Het contact tussen radioloog en patiënt is in de regel kort. Voor Van Oorschot telde altijd de intensiteit van dat contact en niet de tijd. Radiologische onderzoeken kunnen voor patiënten erg spannend zijn. “Juist op zo’n moment is de communicatie heel belangrijk.”
Trots is Van Oorschot op de hoge kwaliteit van de afdeling radiologie in Bernhoven. Hij realiseert zich dat kwaliteit een subjectief begrip is “maar we doen er toch alles aan om die kwaliteit te optimaliseren en te waarborgen.” Daar bestaat een kwaliteitscommissie voor die op bepaalde criteria toetst. Net zo belangrijk vindt hij dat collega’s elkaar aanspreken op hun handelen. Dankbaar kijkt hij terug op “de goede samenwerking met zó vele vakmensen in en om ons mooie ziekenhuis.”

Foto's:


0