Vandaag staat op pagina 4 van deze krant weer de uitnodiging van het Damiaancentrum voor een gesprekswandeling. Het Gesprek te Pas is een van de vaste activiteiten van Stichting Damiaancentrum Nederland om mensen dichter bij elkaar te brengen. Hoe oud-Damianen en andere vrijwilligers sociale betrokkenheid in de praktijk brengen.
In het Geprek te Pas wisselen belangstellenden tijdens een zondagochtendwandeling met elkaar van gedachten over uiteenlopende onderwerpen. Het kan gaan over conflicten, familiebanden, bijgeloof of, zoals komende zondag, over vrede. Klinkt allemaal heel ernstig, maar dat is het niet. “Waar het om gaat is dat mensen met elkaar in contact komen en met elkaar praten,” zegt Hans Lakwijk.
Het is de achterliggende gedachte bij alle activiteiten van Damiaancentrum Nederland zoals het centrum voluit heet. Lakwijk is een van de oprichters, samen met Jan Volwater en Piet Elands. Alle drie zaten op het internaat bij de Damianen. “We gingen naar school op gymnasium Bernrode in Heeswijk, waar we dagelijks met de fiets en later met de bus heen gingen. Een ideale constructie wat mij betreft. Zodra de lessen voorbij waren ging je terug naar Rooi en liet je de sores van school achter in Heeswijk.”
Weer thuis
Hij kijkt terug op een mooie schooltijd. “Niemand van ons is trouwens priester geworden. Maar de paters hebben ons wel een gevoel van maatschappelijke betrokkenheid meegegeven.”
Die damiaanse betrokkenheid moet bewaard blijven, vonden Lakwijk en andere oud-leerlingen. En zo ontstonden in 2002 de eerste plannen die drie jaar later zouden leiden tot Stichting Damiaancentrum Nederland.
Tot 2010 was het centrum gehuisvest in de Boelaarshoeve in Olland. Daarna verhuisde het Damiaancentrum naar de Schijndelseweg 46 in Sint-Oedenrode. Het centrum vond onderdak in een gebouw naast het hoofdgebouw waarin vroeger het Damianenklooster en nu Kentra 24, een kliniek voor jonge verslaafden, is gevestigd. Zo zijn de oud-Damianen weer min of meer thuis.
Elli de Rijk raakte betrokken bij het Damiaancentrum vanuit Taalwerkplaats Sint-Oedenrode die mensen uit verschillende culturen helpt hun Nederlandse taalvaardigheid te verbeteren. “Vanuit de Taalwerkplaats organiseren we al een paar jaar een Zomerschool met allerlei activiteiten bij en in samenwerking met het Damiaancentrum. Zo werd ik ook daar actief.” Sinds twee jaar is zij bestuurslid.
Inspirerend
Het centrum heeft zich ontwikkeld tot een plek waar mensen elkaar ontmoeten, samen activiteiten ondernemen en elkaar inspireren. Het richt zich met name op kwetsbare mensen. Ouderen komen maandelijks bijeen in ‘t Onderonsje. In de zomer wordt er een vakantieweek georganiseerd voor ouderen die anders nergens komen. Er is een fietsenwerkplaats, een houtwerkplaats is in de maak, voor o.a. cliënten van Kentra. Contacten met het plaatselijke Vluchtelingenwerk leidden tot een textielatelier waar vrouwen uit alle windstreken zich wekelijks creatief uitleven.
Er is een ontmoetingstuin aangelegd en een keer in de twee weken wordt er samen gekookt, geluncht en gepraat in het populaire project Keukenpraat. “Toen in oktober in het hele land integratiediners voor vluchtelingen werden gehouden, schoven hier zestig deelnemers aan uit vijftien verschillende landen die allemaal zelf gerechten hadden meegebracht.”
Het Damiaancentrum werkt samen met allerlei organisaties, zoals Kentra 24, ‘t vinCentje, Welzijn de Meierij, Stichting Dichterbij, Vluchtelingenwerk en het ouderenwerk. Zowel in Schijndel als Sint-Oedenrode zijn er allerlei contacten. Voedselbanken worden ondersteund door middel van een koffieproject en met cliënten van Dichterbij wordt jaarlijks een kerstviering en in de zomer een picknick georganiseerd. Voor al die activiteiten beschikt het centrum over een team van zo’n dertig vrijwilligers. Overigens kan het Damiaancentrum nog meer vrijwilligers gebruiken, o.a. een coördinator voor de ouderenwerkgroep en een vrijwilliger met kennis van zaken van een groententuin.
Beschikbaar
Eigenlijk werkt het heel simpel, zegt Hans Lakwijk. “We hebben niets te verkopen, we zijn beschikbaar voor iedereen. We vragen gewoon: wat kunnen we voor jullie doen?”
Het Damiaancentrum richt zich op kwetsbare mensen. “Maar we denken niet in doelgroepen,” zegt Elly de Rijk. “Iedereen is welkom. Maar de een loopt makkelijker binnen dan de ander. Sommige mensen moeten een drempel over. Zij vinden het moeilijk om de stap hier naar toe te zetten en hebben een extra steuntje of duwtje nodig. Als zij eenmaal geweest zijn, vinden zij het prachtig.”
“Het gaat ook niet om de activiteiten op zich, maar dat mensen elkaar ontmoeten,” vult Hans Lakwijk aan. “Contact verrijkt je leven en verruimt je blik. Kijk maar eens naar vluchtelingen. Iedereen heeft er een mening over. En er wordt veel in hokjes gedacht. Maar hoeveel ken je er zelf? Als je met hen zou praten, zou je er heel anders over gaan denken.”
www.damiaancentrum.nl